PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 171 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Najbardziej popularnym daniem z fasoli w polskiej kuchni bez wątpienia jest fasolka po bretońsku. Na pytanie skąd pochodzi nazwa tej potrawy nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a wielu myślicieli przy próbie jej znalezienia straciło rozum...

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Potrawa z flaków pochodzi z XIV wieku i podobno była ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły. Gęsta mięsna zupa wzbudziła zachwyt nie tylko na polskich stołach, można było ją spotkać w kuchni czeskiej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej i austriackiej. Choć obecnie nie jest już tak popularna i szanowana, nadal wzbudza zachwyt w wykwintnych restauracjach.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Ta kompozycja przypraw podkreśli smak każdej potrawy w której królują ziemniaki. Smażone, gotowane, purre, czy placki ziemniaczane będą smakowały wyśmienicie. Dodana do bardzo cienko pokrojonych ziemniaków, będzie fantastyczną eksplozją smaku na chrupiących, domowych chipsach.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Ten bukiet różnych ziół i aromatów podkreśli smak warzyw z patelni. Zapiekanki, wszelkie dania wegetariańskie z tą przyprawą będą smakowały wyśmienicie. Jeśli dodasz pod koniec smażenia odrobinę masła, wszystkie przyprawy otworzą się, a Ty poczujesz finezyjny aromat warzyw i ziół.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • To przyprawa, która świetnie współgra kurczakiem, kaczką oraz indykiem, ale możesz z powodzeniem stosować ją również jako marynatę do smażonych i pieczonych mięs. Lekkie, pikantne nuty podkreślą to co najlepsze w Twojej kuchni. Nie zawiera soli, więc jest doskonałą propozycją dla każdego ograniczającego jej spożycie lub wolącego używać własnej soli.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Polecamy naszą przyprawę przede wszystkim do żeberek przygotowywanych w niemal każdy sposób: pieczonych, grillowanych oraz duszonych. Znakomicie sprawdzi się jak klasyczna marynata z miodem i musztardą dijon, która nada mięsu oryginalnej słodko-gorzkiej nuty. Przyprawa sprawdzi się również, do przyrządzenia tłustych mięs choćby takich jak bolonka.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Zapach tej przyprawy należy do grona najlepszych aromatów na świecie. Jej delikatność, połączona z subtelną słodyczą i delikatnym posmakiem pomarańczy przypomina o pięknych chwilach spędzonych w gronie najbliższych. Jej smak jest tak potulny, że najznakomitsi kucharze świata dodają ją do ciast, a nawet lodów.

    4,49 zł W magazynie
    W magazynie
  • Zioła Małgorzatki możesz dodać do wszystkich zup, podkreślą smak sosów, dodane do sałatki nadają jej wyrazistego smaku. Tę kompozycję stworzoną wyłącznie z naturalnych składników, możesz również z powodzeniem wykorzystać przy marynowaniu mięsa i drobiu.

    10,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Surowy imbir w smaku jest nieco inny od imbiru wcześniej wysuszonego i zmielonego, dlatego też warto znać zastosowanie obu składników. Mielony dodaje fantastycznego aromatu ciastom i ciastkom, dodany do pieczonych jabłek, nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Z powodzeniem może być używany do mięsnych pasztetów, w których będzie lekko wyczuwalny.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Czerwone złoto Marrakeshu jest orientalnym połączeniem, doskonale dobranych przypraw. Jedna mieszanka zawiera w sobie wysoce wyselekcjonowane takie składniki jak: kolendra, kumin, papryka ostra, cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, imbir, kurkuma i cynamon.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W skład tej orientalnie brzmiącej przyprawy wchodzą dobrze wszystkim znane składniki takie jak: kolendra, kumin, chilli, pieprz czarny, kardamon, cynamon, ziele angielskie, goździki, imbir i gałka muszkatołowa.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 121 - 132 z 171 elementów