KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.
Podkategorie
Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.
Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!
Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!
W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.
Oczywiście głównym zastosowaniem tej mieszanki są tradycyjne potrawy curry, które nie mogą obejść się bez tego dodatku. Z powodzeniem możesz go również użyć do przyprawienia mięsa, drobiu, warzyw i ryżu. Wszystkie potrawy, w których znajdzie swoje miejsce stają się znacznie bardziej wyraziste i zyskują intensywny korzenny posmak.
Hot curry madras poleca się używać przede wszystkim do dań z baraniny, dzięki czemu potrawy stają się wyśmienicie smaczne. Poza tym z powodzeniem możesz ją dodać do tradycyjnych dań curry, ryżu, kaszy, warzyw, drobiu, oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie chcesz poczuć intensywną ostrość z korzennym posmakiem.
Mieszanka ziół i przypraw, polecamy używać zamiast soli i pieprzu oraz do marynat mięsnych i sosów.
Skład w różnych proporcjach: pieprz syczuański, cynamon mielony, goździki, koper włoski, anyż, kumin, pieprz biały, imbir, ziele angielskie.
Przyprawę polecamy do: potrawy chilli con carne. Świetnie pasuje do dań z czerwonej fasoli, cieciorki i mielonego mięsa.
Skład: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, estragon, cząber.Kraj pochodzenia: Polska
Przyprawa Jarzynka, to starannie wyselekcjonowane składniki zagwarantują niepowtarzalny smak i aromat każdej potrawie. Niezwykle istotny wydaje się fakt, że tego typu mieszanka nie zawiera soli. W przyprawie Jarzynka próżno też szukać wzmacniaczy smaku i sztucznych dodatków.
Paprykę Węgierską charakteryzuje intensywny paprykowy smak. Najlepiej będzie się komponować z leczo, mięsem, gulaszami i wszelkiego rodzaju potrawkami z dodatkiem warzyw. Przyprawą można też podkreślić smak serów, makaronów, ryżu czy różnego rodzaju past, na przykład jajecznych.
Jej niewątpliwym walorem jest fakt, że nie traci swoich cennych właściwości w trakcie obróbki termicznej czy podczas suszenia. Doskonale też wpływa na procesy trawienne i układ krążenia.
Wśród składników przyprawy znajdziemy: pomidory igła, cebula suszona, oregano, bazylia, czosnek, chilli, sumak, pietruszka nać, papryka słodka.
Wśród składników przyprawy znajdziemy: czosnek, koperek,pieprz czarny, pieprz biały, pomidory płatek, tymianek, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka nać, kolendra.
Co zawiera przyprawa do jajek Przyprawa do jajek składa się z soli himalajskiej różowej, koperku, szczypiorku, pora, cebuli, pomidora igły, pomidora płatek, pieprzu czarnego – wszystkie składniki dobrane zostały w odpowiednich proporcjach, aby jak najbardziej cieszyć Twoje podniebienie swoim wyjątkowym smakiem.