PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 174 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Choć suszenie może nieco zmodyfikować smak oraz aromat poru, to nawet w takiej formie pozostają one na tyle intensywne, że warzywo staje się nieocenionym dodatkiem dla wielu potraw, wzbogacając smak sałatek, surówek, zup czy farszy do mięs. Na pewno warto mieć zawsze pod ręką suszony por, który pozwoli łatwo i szybko urozmaicić codzienne posiłki.

    3,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Specyficzny aromat rozmarynu jest chyba jednak najbardziej doceniany w kuchni. Dzięki tej przyprawie przygotowywane dania mięsne, zupy czy sosy nabiorą wyjątkowego, korzennego i lekko gorzkiego smaku, co tylko podkreśli ich charakter. Mięsa, do których szczególnie zaleca się dodanie rozmarynu, to baranina, wieprzowina, jagnięcina, a także drób.

    2,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Szczypiorek bardzo lubi się z wszelkimi rodzajami twarożków i innych produktów mlecznych. Wystarczy do twarożku dodać odrobiny suszu, szczypty pieprzu i soli i masz gotowe pełnowartościowe i co najważniejsze smaczne śniadanie. Bez tej przyprawy smak chłodników nie byłby taki sam, doskonale podkreśla i uwypukla najważniejsze cechy serwowanego dania.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Trawa cytrynowa bardzo lubi się z mleczkiem kokosowym i właśnie w tym połączeniu najczęściej występuje w kuchni tajlandzkiej. Ta przyprawa powszechnie stosowana jest z różnego rodzajami mięs i dodaje wyśmienitego aromatu, wszystkim ostrym potrawom. Możesz ją stosować z owocami morza, dzięki czemu będą miały wyrazisty i orzeźwiający aromat.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W Azji gdzie ta przyprawa ma największą popularność, używana jest praktycznie do wszystkiego. Z powodzeniem możesz ją dodać do potraw, w których występuje mleko kokosowe. Połączenie słodkości, ostrości i orzeźwienia rozpali Twoje zmysły do czerwoności. Dodana do potraw z curry nadaje im jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W tymianku kochają się Francuzki, którzy dodają go wielu dań, ale również traktują jako najwspanialszy element ozdobny. Jego aromat jest tak wyśmienity i uniwersalny, że znajduje swoje miejsce w większości dań mięsnych i w daniach z drobiu. Jest obowiązkowym dodatkiem do masła i majonezu ziołowego.

    2,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W wielu ciastach, czy puddingach obecność wanilii jest po prostu obowiązkowa. Chyba nikt nie wyobraża sobie szarlotki bez przyjemnego zapachu wanilii przeplatanego z aromatem cynamonu. Ta przyprawa świetnie sprawdza się we wszystkich słodkich daniach, nalewkach i wypiekach. Cena za 1 sztukę.

    5,65 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Zapach tej przyprawy należy do grona najlepszych aromatów na świecie. Jej delikatność, połączona z subtelną słodyczą i delikatnym posmakiem pomarańczy przypomina o pięknych chwilach spędzonych w gronie najbliższych. Jej smak jest tak potulny, że najznakomitsi kucharze świata dodają ją do ciast, a nawet lodów.

    2,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Surowy imbir w smaku jest nieco inny od imbiru wcześniej wysuszonego i zmielonego, dlatego też warto znać zastosowanie obu składników. Mielony dodaje fantastycznego aromatu ciastom i ciastkom, dodany do pieczonych jabłek, nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Z powodzeniem może być używany do mięsnych pasztetów, w których będzie lekko wyczuwalny.

    2,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Galangal mielony przywędrował do nas z odległych terenów Indonezji. Jest jednym z kluczowych składników dla kuchni tajskiej i chińskiej, tym popularnych dań takich jak na przykład zupa tom kha. Swoim wyglądem i aromatem przypomina nieco imbir, a ceniony jest właśnie ze względu na wyraźny, pikantny smak z nutą goryczki.

    3,59 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Czosnek znany jest nam przeszło od 4000 tysięcy lat. Mimo upływających lat jego popularność wciąż nie spada. Dlaczego tak się dzieje? To roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych, a także kulinarnych. Odpowiednio podany jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!

    3,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
Pokazuje 157 - 168 z 174 elementów