PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 171 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Co prawda najpopularniejszą formą cynamonu jest zmielona postać, ale na sklepowych półkach nie brakuje również tej przyprawy w formie lasek. Oba warianty powstają na bazie kory drzewa cynamonowego.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Chili grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za najostrzejszą z przypraw na świecie.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Chilli otrzymuje się ze specjalnej odmiany papryczek, których kolebką jest region Ameryki Południowej. Przyprawa szczególną popularność zdobyła w Meksyku, stając się wręcz symbolem tamtejszej kuchni. Jednak jej walory doceniają również w Hiszpanii, na Węgrzech czy w Chinach.

    2,19 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Chilli strąk znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs, sosów, serów, marynat, a nawet kiszonek. Papryczki te będą dobrze się komponować z takimi składniki jak: cebula, czosnek, kminek lub majeranek. Świetnie podkreśli też smak potraw przygotowywanych na bazie fasoli i soczewicy.

    2,50 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Ziele angielskie znalazło szczególne miejsce w kuchni polskiej. Możesz je swobodnie dodawać do większości zup i sosów, w końcu niedzielny rosół bez choćby jednego ziarna, nie smakowałby tak samo.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kolendra ma bardzo charakterystyczny aromat, jednak jej najważniejszą umiejętnością jest doskonałe podkreślanie innych smaków, nad którymi absolutnie nie dominuje. Możesz dodać ją do mięsnych marynat, nada im wyśmienitego aromatu.

    4,59 zł W magazynie
    W magazynie
  • Ziele angielskie swoją popularność zawdzięcza swojej uniwersalności, a także tym, że smakuje jak kilka popularnych przypraw. Smakując to ziarno można wyczuć silną nutę gałki muszkatołowej, słodycz cynamonu, korzenny smak imbiru i goździków, a także ostrość pieprzu.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Anyż to przyprawa pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Często jest mylona z anyżem gwiaździstym – również przyprawą o właściwościach leczniczych, ale pochodzącą z Chin i Wietnamu.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Anyż biedrzeniec to roślina, pochodząca z Chin, o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Jej działanie znane jest już od kilku tysięcy lat. U nas funkcjonuje również pod nazwą anyżek. Największe właściwości mają nasiona rośliny oraz olejek eteryczny zawarty w owocach.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Bazylia to roślina o właściwościach przyprawowych, którą można samemu hodować w ogrodzie lub w doniczce na balkonie, mając w ten sposób dostęp do jej zawsze świeżych liści. Jednak równie aromatyczne okażą się te w wersji wysuszonej i otartej. Ojczyzną bazylii jest Afryka i Azja, gdyż roślina ta lubi ciepły, a nawet tropikalny klimat.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Choć trudno ustalić, z jakiego kraju cebula dokładnie pochodzi, to znana jest ludzkości od niemal pięciu tysiącleci. Spopularyzowanie tego warzywa w Europie zawdzięczamy Rzymianom. Od nich uprawę przejmowały inne narody Starego Kontynentu.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Chili z pestką grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za jedną z ostrzejszych przypraw na świecie.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 13 - 24 z 171 elementów