PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 174 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Kwiat gałki muszkatołowej pochodzi z Wysp Korzennych będących częścią należącego do Indonezji Archipelagu Malajskiego. Dla odróżnienia od ziarna gałki, które stanowi zupełnie oddzielną przyprawę, kwiat określany jest również mianem Macis. Po zebraniu owoców muszkatołowca, odrzuca się wierzchnią warstwę wraz z miąższem.

    2,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Świeżo zmielone ziarna czarnego pieprzu są niezastąpionym dodatkiem do większości znanych nam dań. Kilka szczypt tej przyprawy pobudzi Cię do odkrywania nowych zakamarków kubków smakowych. Dodanie odrobiny czarnego pieprzu do zup, czy dań mięsnych rozbudzi apetyt, a Twoi goście będą wychwalali Twoją kuchnię pod niebiosa.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Ta kompozycja smaku pochodzi z Ameryki Północnej, a dokładniej z Luizjany, gdzie tamtejsi mieszkańcy szczególnie upodobali sobie pożywne dania jednogarnkowe. W bukiecie tej przyprawy można odnaleźć prawdziwą Amerykę, jej niebanalna słodycz przeplatana jest z chwilami ostrości, która poddaje w wątpienie pewność smaku poprzedniego kęsa potrawy.

    2,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Dzięki przyprawie do wieprzowiny uzyskamy nie tylko smakowicie przyrządzone schabowe, których aromat będzie pieścił nasze zmysły, ale również zadbamy o zbilansowany jadłospis, gdyż tego rodzaju mieszanka nie zawiera soli.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Kardamon jest bardzo wyrazisty, ale specyficzny w smaku. W pierwszym uderzeniu można poczuć mocno korzenny aromat, który po chwili staje się przyjemnie ciepły i rozgrzewający, aby pod koniec delektowania się przyprawą poczuć wyraźnie orzeźwiający, kamforowy smak.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Pieprz syczuański jest kluczowym składnikiem wielu słynnych dań dla tego regionu Chin. Jedną z najbardziej znanych są kurczak i kaczka po syczuańsku. Znakomicie komponuje się on także z innymi przyprawami, takimi jak imbir oraz cynamon.

    3,49 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Jak sama nazwa przyprawy wskazuje, stworzona została z myślą o drobiu. Wykorzystanie tej mieszanki i przygotowanie marynaty będzie wstępem do zrobienia kurczaka po indyjsku. Wystarczy dodać odrobinę jogurtu i ryżu i możesz z powodzeniem cieszyć się prawdziwą indyjską ucztą.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Po przyprawę do wołowiny warto sięgać, gdy przygotowujemy tego rodzaju mięso w formie smażonej, grillowanej, pieczonej lub duszonej. Mieszanka sprawdzi się również jako baza do marynowania pieczeni i steków. Można ją też dodać do mięsa mielonego lub gulaszu.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Pomidor był pierwotnie uprawiany w Meksyku przez Azteków. A słowo „tomati” oznaczało w ich języku „pulchny owoc”. Do Europy zostały sprowadzone w XVI w. na skutek wcześniejszych odkryć Kolumba. I pierwszym krajem Starego Kontynentu, gdzie poznano ich smak była Hiszpania.

    4,49 zł Dostępny produkt z innymi opcjami
    Dodaj do koszyka
    Dostępny produkt z innymi opcjami
    0 Opinie
  • Choć ten dodatek ma zupełnie inny smak niż popularny pieprz czarny, bardzo często stosowany jest wymiennie. Sprawdzi się, jako przyprawa do grillowanego mięsa czy warzyw, ale pieprz cayenne podkreśli przede wszystkich smak owoców morza, delikatnych dressingów i dobrej jakości mięs. Jego magiczne zastosowanie poczujesz też dodając odrobinę pieprzu do...

    2,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Przyprawa do shoarmy to orientalna mieszanka ziół i przypraw, w której składzie znajduje się: kumin, kolendra, czosnek, papryka słodka, kurkuma, goździk, cayenne, imbir, sól himalajska różowa, mięta, pietruszka, marchew.

    2,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Nazwa tej przyprawy pochodzi od nazwy naszej firmy oraz znajdującego się w jej składzie pieprzu cayenne , w którym zresztą tkwi fenomen całej mieszanki. Już niewielka ilość tej przyprawy potrafi nadać potrawie niezwykłej ostrości.

    4,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
Pokazuje 25 - 36 z 174 elementów