PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 171 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Ten dodatek kojarzony jest przede wszystkim z bożonarodzeniowym czasem. Goździki stanowią podstawowy element nie tylko wielu dań, ale także dekoracji. Zmielone można dodawać do praktycznie każdego dania, w którym chcemy uzyskać korzenny aromat i są nieodzownym elementem świątecznych wypieków. goździki,mielone,korzenne

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Jałowiec swoje prawdziwe właściwości odkrywa w tłustych daniach, ponieważ zmniejsza wrażenie ciężkości i tłustości podawanych dań. Kaczka, wieprzowina, czy dziczyzna bez choćby kilku jagód, będzie ciężka i mdła. Jałowiec wyśmienicie smakuje w połączeniu z innymi ziołami, a więc jest doskonałym narzędziem do kulinarnych eksperymentów.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Z racji swojej wysokiej ceny i wyjątkowo specyficznego smaku, ta przyprawa nie jest powszechnie używana. Najczęściej można ją spotkać we wschodniej kuchni, dodawana do potraw curry i pilawu. Jednak nawet na Wschodzie używana jest jedynie od święta, co podkreśla jej wyniosłość.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kardamon jest wyjątkowo specyficzną i trudną w użyciu przyprawą. Można go spotkać w likierach i aromatyzowanych wódkach, często pojawia się w bardzo słodkich indyjskich napojach. Jego subtelne dodawanie do potraw opanowali do perfekcji ludzie z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, którzy chętnie używają go w potrawach curry.

    9,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kmin w smaku jest bardzo ciepły, dodaje energii wszystkim potrawom. W aromacie można wyczuć lekką słodycz, przegryzającą się z delikatną goryczką, aby na końcu poczuć uderzającą ostrość. Aromat, który unosi się podczas gotowania jest niebanalny, ma mocny zdecydowany charakter, a jednocześnie czuć romantyczną subtelność ziarna.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kmin rzymski jest poważaną przyprawą we wszystkich kuchniach, które lubują się w mocnych, zdecydowanych smakach. Jest jednym z podstawowych elementów każdego curry. W Polsce często stosowany jest w marynatach do baraniny, ale również szczypta dodana do drobiu dodaje jej niesamowitego charakteru.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kolendra jest jedną z najdelikatniejszych przypraw świata. Ma przyjemnie słodki smak, na próżno szukać w niej ostrości, czy mocnego, powalającego aromatu. W liściach można znaleźć nutę przyjemnego anyżku. Unoszący się jej zapach w powietrzu przywołuje wspomnienia odległego lata spędzonego z najbliższą rodziną nad morzem.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Nie ma się co dziwić tak ogromnej popularności koperku. Jego wyśmienity słodkawo korzenny smak pasuje do każdego dania. Przyprawa ta jest mocno zakorzeniona w tradycji polskiej kuchni, jest to prawdopodobnie jedno z pierwszych smaków przypraw, które potrafią rozróżnić nawet małe dzieci.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Przyprawa kopru włoskiego ma niesamowity aromat, długo po jego dodaniu do potrawy w powietrzu wyczuwalny jest ciepły, przyjemny zapach, który od razu na myśl przywodzi spotkania w rodzinnym gronie. Nie sposób szukać w jego delikatności ostrości. Jest wyjątkowo subtelny, w smaku można wyczuć delikatną nutkę anyżku.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Kozieradka to popularne w Azji i Europie zioło, które szybko rozprzestrzeniło się także w innych regionach świata. Znana jest pod różnymi nazwami: greckie siano, boża trawka czy fenegryka. Niewielkie, przypominające nieco fasolę, żółte nasiona są cenione ze względu na lekko pikantny smak i intrygujący, orzechowy aromat.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Mielona kozieradka jest ważnym elementem kuchni orientalnej. Możesz znaleźć ją w indyjskich sosach chutney, curry oraz w naszej słynnej mieszance "Bulion warzywny".

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kurkuma doskonale sprawdza się nie tylko przy wspomnianym wcześniej curry, ale także jako przyprawa do drobiu i ryb. W kuchni marokańskiej przyprawia się nią jagnięcinę, popularna jest również jako dodatek do dań warzywnych, zwłaszcza ryżu. Warto pamiętać aby dodawać ją pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka może wyzwalać z niej goryczkę.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 37 - 48 z 171 elementów