PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 171 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Korzeń lubczyku może być spożywany jak gotowane warzywo, co czyni z niego ciekawy dodatek do obiadów. Należy jednak pamiętać o usunięciu przed gotowaniem wierzchniej warstwy skórki z korzenia, w przeciwnym wypadku nada mu ona gorzki smak.

    2,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Ziele lubczyku najczęściej dodawane jest do rożnych zup, zwłaszcza tych, które zawierają w sobie warzywa: ziemniaki, fasolę, soczewicę oraz groszek. Polecamy go także do przygotowywania mięs duszonych oraz potraw z owoców morza.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W upalne dni mięta może być wspaniałym wybawieniem. Kilka listków dodanych do napojów, nadaje im niewyobrażalnie orzeźwiający smak. Lekko gryząca, ale bardzo rześka mięta niesie za sobą przyjemne ochłodzenie. Jednak to nie jedyne zastosowanie tej przyprawy, okazuje się, że z powodzeniem możesz dodać ją praktycznie do wszystkiego.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: pasternak, marchew, pietruszka, por, seler.

    10,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Mieszanka suszu warzywnego - grys polecamy do zup, sosów oraz farszu. SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: pasternak, marchew, pietruszka nać, cebula, por, seler.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Oregano Premium 3% najlepsze z najlepszych. Oregano bardzo mocno zakorzeniło się w potrawach włoskiej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić bez niego pizzę, niektóre sery, a także aromatyczne włoskie makarony oraz sałatki.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Jalapeno dodawane jest głównie do potraw warzywnych, aby nadać im nieco wyrazistości oraz do potraw mięsnych, które równoważą jej ostrość. W niewielkich ilościach można wzbogacać nią owoce morza, a także sałatki, które przyozdobi swoim czerwonym kolorem. To także ważny składnik ostrych sosów i dipów. Dużą popularność zyskuje także jako dodatek do pizzy.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Papryka czerwona płatek nada wielu potrawom niepowtarzalnego smaku, aromatu, a także koloru. Papryka w takiej formie pozwoli też zaoszczędzić czas – nie musimy już warzywa kroić, gdyż jego suszona postać sprawia, że będzie ono zawsze świeże. Przyprawa idealnie komponuje się  z mięsem, szczególnie drobiem, oraz rybami. Możemy ją też dodać do sosów, zup,...

    9,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i wszelkiego rodzaju potrawkami z dodatkiem warzyw. Przyprawą można też podkreślić smak serów, makaronów, ryżu czy różnego rodzaju past, na przykład jajecznych.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Papryka ostra hiszpańska doda wielu potrawom pikanterii i jest łagodniejszą alternatywą dla chili. Niezwykły aromat i smak tej przyprawy nada charakteru sałatkom, sosom, zupom, gulaszów czy daniom mięsnym. Sprawdzi się również jako dodatek do makaronu, ryżu, past czy jajek.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Cechą charakterystyczną papryki wędzonej słodkiej jest jej unikalny, dymny aromat. Nic dziwnego, że okazuje się świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wędzonek, wędlin i kiełbas. Wędzony posmak idealnie będzie współgrał z daniami mięsnymi, rybnymi, przygotowanymi na bazie skrobi.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 49 - 60 z 171 elementów