ORZECHY, ZIARNA I PESTKI

Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.

ORZECHY, ZIARNA I PESTKI Jest 37 produktów.

Podkategorie

  • Orzechy

    Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!

    Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!

  • Migdały

    Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.

  • Ziarna

    Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.

  • Pestki

    W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.

    Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.

  • Kasze i płatki

    Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.

    Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.

na stronę
  • Płatki orkiszowe można przygotowywać jak całą resztę płatków z tej rodziny. Na wodzie, czy na mleku roślinnym będą na pewno smakowały wyśmienicie. Warto do nich dodać odrobinę miodu, uzyskają dzięki temu przyjemnie słodki smak. Lubią się ze wszelkimi owocami. Z powodzeniem możesz dodać do nich i świeże i suszone owoce, na szczególną uwagę zasługuje...

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Wykorzystywanie płatków jaglanych było kiedyś bardzo popularne. Dziś sięgają po nie osoby świadomie chcące żyć według zdrowej diety. Te płatki wytwarzane są z ziaren prosa, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe, a co najważniejsze – nie zawierają glutenu, jest to świetna wiadomość, dla osób chorujących na celiakię.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Pinole najczęściej goszczą w polskich domach jako słona przekąska. Jednak ich zastosowanie jest znacznie szersze i bogatsze. Bez nich kuchnia włoska nie miałaby tak doskonałego smaku i aromatu. Orzeszki są podstawowym składem prawdziwego włoskiego pesto. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty możesz dodać odrobinę pinoli do jagnięciny, a przegryzane z serami...

    12,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Gryka jest ziarnem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Ma specyficzny zapach, który nie jest przyjemny dla każdego. Jednak jeśli ktoś polubi płatki gryczane, na pewno szybko się od nich nie uwolni. W smaku są bardzo delikatne, ale wyraziste, dzięki temu chce się smakować je jeszcze dłużej.

    4,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Rozgryzione ziarnko sezamu ma przyjemnie orzechowy smak. Jednak jest to smak znacznie subtelniejszy, niż ten znany z rozgryzionych orzechów. W smaku tych ziaren można dostrzec przyjemną słodycz, która jest jedynie lekkim dodatkiem do orzechowego posmaku.

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Dzięki swojemu niebanalnemu smaku sezam znalazł zastosowanie w wielu kuchniach całego świata. Najpopularniejszą sezamową przekąską są sezamki, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Możesz je przygotować samodzielnie, wystarczy do sezamu dodać miodu i domowe sezamki będą gotowe.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Ziarna konopi większości z nas kojarzą się z nasionami, z których wyrośnie marihuana. Nic bardziej mylnego, ziarenka uzyskuje się z dwóch różnych roślin. Jedne zupełnie legalne, które uzyskuje się z konopi siewnych i drugie znacznie popularniejsze, które są silnym środkiem pobudzającym – konopie indyjskie.

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Słonecznik łuskany sam w sobie może być smakowitą przekąską między posiłkami, a oprócz tego doskonałym dodatkiem do porannego musli lub owsianki. Posłuży także jako dodatek do ciast i deserów lub posypka do domowego chleba i innych wypieków. Słonecznik łuskany można tez podprażyć z przyprawami, a następnie dodać do sałatek, surówek lub sosów, co z...

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Choć pestki dyni mogą być świetną przekąską w ciągu dnia, to ze względu na swój unikalny smak będą też świetnym dodatkiem do innych dań, m.in. jako posypka do kanapek, panierka do mięsa i ryb, dodatek do musli, owsianki, a także wzbogaci smak różnego rodzaju zup i kremów.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Choć soczewica króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, w polskiej również świetnie się sprawdza. Te drobne czerwone ziarenka mogą znaleźć wiele kulinarnych zastosowań – od zupy soczewicowej, przez dodatek do mięs, jako baza do kotletów i jako element słodkich deserów.

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Dzięki temu, że ugotowana soczewica zielona pozostaje sypka świetnie sprawdza się w sałatkach. Dodana do fasolki szparagowej, ze sporą ilością musztardy jest nie tylko smaczną, ale bardzo sycącą przekąską. Możesz ją dodać do zup, zachowa swoją zwartą konsystencję, dzięki czemu zupa będzie

    5,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 13 - 24 z 37 elementów