ORZECHY, ZIARNA I PESTKI

Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.

ORZECHY, ZIARNA I PESTKI Jest 39 produktów.

Podkategorie

  • Orzechy

    Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!

    Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!

  • Migdały

    Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.

  • Ziarna

    Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.

  • Pestki

    W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.

    Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.

  • Kasze i płatki

    Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.

    Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.

na stronę
  • Migdały to nasiona migdałowca, które uznawane są za najszlachetniejszy rodzaj orzechów. Ich największe plantacje znajdują się w słonecznej Kalifornii. Jeszcze do niedawna sięgano po nie przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Dzisiaj możemy je mieć cały czas pod ręką, dodając do ulubionych wypieków i dań.

    7,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Płatki orkiszowe można przygotowywać jak całą resztę płatków z tej rodziny. Na wodzie, czy na mleku roślinnym będą na pewno smakowały wyśmienicie. Warto do nich dodać odrobinę miodu, uzyskają dzięki temu przyjemnie słodki smak. Lubią się ze wszelkimi owocami. Z powodzeniem możesz dodać do nich i świeże i suszone owoce, na szczególną uwagę zasługuje...

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Dzięki swojemu niebanalnemu smaku sezam znalazł zastosowanie w wielu kuchniach całego świata. Najpopularniejszą sezamową przekąską są sezamki, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Możesz je przygotować samodzielnie, wystarczy do sezamu dodać miodu i domowe sezamki będą gotowe.

    3,19 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Drogocenne pestki moreli pozyskiwane są jedynie z dziko rosnących drzewek morelowych. Rozgryziona pestka jest naprawdę gorzka, dla amatorów tego smaku, jedzenie tego dodatku będzie ogromną przyjemnością. Dla osób, które chcą spróbować, ale nie lubią się z gorzkim smakiem najlepszym rozwiązaniem jest szybkie połknięcie pestek, bez ich gryzienia. 

    6,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Cechą charakterystyczną orzechów macadamia jest ich specyficzny delikatnie maślany smak, który doskonale komponuje się z różnego rodzaju słodkimi wyrobami. Nic dziwnego, że orzechy wykorzystywane są jako składnik mas i kremów. Okażą się one też doskonałym elementem dekoracyjnym, na przykład tortów.

    11,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Wykorzystywanie płatków jaglanych było kiedyś bardzo popularne. Dziś sięgają po nie osoby świadomie chcące żyć według zdrowej diety. Te płatki wytwarzane są z ziaren prosa, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe, a co najważniejsze – nie zawierają glutenu, jest to świetna wiadomość, dla osób chorujących na celiakię.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Orzechy laskowe można z powodzeniem łączyć nie tylko z potrawami słodkimi, ale również słonymi i pikantnymi. Sprawdzą się zatem nie tylko do ciast i deserów, ale również do przygotowywania sałatek, dań mięsnych czy potraw na bazie makaronu. Orzechy laskowe są też jednym ze składników kutii. Można też z nich przygotowywać wyśmienitą nalewkę, zwaną...

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Gryka jest ziarnem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Ma specyficzny zapach, który nie jest przyjemny dla każdego. Jednak jeśli ktoś polubi płatki gryczane, na pewno szybko się od nich nie uwolni. W smaku są bardzo delikatne, ale wyraziste, dzięki temu chce się smakować je jeszcze dłużej.

    4,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Od wieków uprawiany na polskich ziemiach, miał swoją wielką chwilę, w której był popularnym napojem i chętnie wykorzystywaną przyprawą. W tej chwili po kilku latach zapomnienia znów wraca na kulinarne salony.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Orzechy włoskie możemy stosować w kuchni w różnej formie – mielonej, podprażanej lub kruszonej. Będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, jak również przełamią smak potraw słonych i kwaśnych – od sałatek i surówek, przez makarony i dipy, aż po dania mięsne i rybne kończąc.

    6,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Ziarna konopi większości z nas kojarzą się z nasionami, z których wyrośnie marihuana. Nic bardziej mylnego, ziarenka uzyskuje się z dwóch różnych roślin. Jedne zupełnie legalne, które uzyskuje się z konopi siewnych i drugie znacznie popularniejsze, które są silnym środkiem pobudzającym – konopie indyjskie.

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
Pokazuje 13 - 24 z 39 elementów