ORZECHY, ZIARNA I PESTKI

Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.

ORZECHY, ZIARNA I PESTKI Jest 37 produktów.

Podkategorie

  • Orzechy

    Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!

    Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!

  • Migdały

    Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.

  • Ziarna

    Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.

  • Pestki

    W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.

    Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.

  • Kasze i płatki

    Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.

    Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.

na stronę
  • W krajach Bliskiego Wschodu oraz w okolicach Morza Śródziemnego ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. W Europie same ziarna są mniej popularne, ale znane i uwielbiane są potrawy z niech przyrządzane – humus i falafele.

    7,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Drogocenne pestki moreli pozyskiwane są jedynie z dziko rosnących drzewek morelowych. Rozgryziona pestka jest naprawdę gorzka, dla amatorów tego smaku, jedzenie tego dodatku będzie ogromną przyjemnością. Dla osób, które chcą spróbować, ale nie lubią się z gorzkim smakiem najlepszym rozwiązaniem jest szybkie połknięcie pestek, bez ich gryzienia. 

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Len z którego pochodzi siemię lniane uprawiany było już w starożytności, uważany jest za jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, ze względu na wartości zdrowotne.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Siemię lniane znane i uprawiane jest od wielu wieków, właśnie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Ziarenka bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki którym ich popularność na przestrzeni wieków nie słabnie.

    5,69 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Siemię lniane można dodawać do praktycznie wszystkich potraw. Przyjęło się, że najlepsze jest w formie naparu, jednak nie jest to prawda. Równie dobre i nie tracące wartości zdrowotnych jest dodane do sałatek, mięs, czy ryb.

    6,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Jaglanka jest niebywale delikatna. Jej drobne ziarenka podczas gotowania stają się przyjemnie miękkie, a niespotykanie subtelny smak zauważalny jest już przy pierwszym spotkaniu z tą kaszą. Jeśli masz odrobinę odwagi na odkrywanie nowych smaków, wrzuć kaszę na gorącą patelnię – ciepło blachy nada jej cudowną orzechową nutę.

    4,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Choć wywodzi się z dalekiej Azji, to właśnie na polskich ziemiach zdobyła największe uznanie. Obłuskane nasiona gryki dla jednych są zmorą, a dla innych prawdziwą rozkoszą kubków smakowych. Kasza gryczana szczególnie podczas gotowania niesie bardzo specyficzny i intensywny aromat, za który jedni ją kochają, a inni wolą obchodzić z daleka.

    6,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Używanie kaszy bulgur jest bardzo proste, przez jej niesamowicie uniwersalny smak możesz ją zrobić i na słodko i na słono. Wystarczy, że dodasz łyżkę słodkiego dżemu i stanie się bardzo pożywnym deserem, jeśli zmieszasz ją z gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa, będzie smacznym, szybkim i prostym drugim daniem.

    5,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Oprócz oczywistego tradycyjnego wykorzystania kaszy, możesz z nią trochę poeksperymentować. Z racji swojej uniwersalności jest świetną bazą do odkrywania nowych smaków. Możesz dodać ją do wszystkich farszy i nadziewać nią warzywa – dzięki swojej lepkości spala w jedną całość różne elementy bez użycia mąki.

    3,59 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Kasza pęczak świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięsnych gulaszy, ale również z odrobiną czosnku, soli himalajskiej i czarnego pieprzu będzie smaczną i zdrową alternatywą dla ziemniaków. Dodać ją możesz do zup, popularny krupnik z pęczakiem będzie smakował wyśmienicie.

    3,59 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Kaszę gryczaną wyjątkowo mocno upodobali sobie wegetarianie i weganie. Jest doskonałym składnikiem do kotletów. Wystarczy dodać do niej ulubione starte warzywa, odrobinę mąki i kotlety w 100% bezmięsne gotowe. Kasza gryczana palona lubi się z ciężkimi sosami, na bazie śmietany, więc możesz ją z powodzeniem podać do niedzielnej pieczeni.

    6,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Nerkowce znakomicie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Dodają energii i pozwalają lepiej się skupić. Mogą także stać się ciekawym dodatkiem do musli, a także słodkich wypieków.

    9,95 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 25 - 36 z 37 elementów