ORZECHY, ZIARNA I PESTKI

Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.

ORZECHY, ZIARNA I PESTKI Jest 39 produktów.

Podkategorie

  • Orzechy

    Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!

    Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!

  • Migdały

    Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.

  • Ziarna

    Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.

  • Pestki

    W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.

    Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.

  • Kasze i płatki

    Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.

    Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.

na stronę
  • Jaglanka jest niebywale delikatna. Jej drobne ziarenka podczas gotowania stają się przyjemnie miękkie, a niespotykanie subtelny smak zauważalny jest już przy pierwszym spotkaniu z tą kaszą. Jeśli masz odrobinę odwagi na odkrywanie nowych smaków, wrzuć kaszę na gorącą patelnię – ciepło blachy nada jej cudowną orzechową nutę.

    4,19 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Choć soczewica króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, w polskiej również świetnie się sprawdza. Te drobne czerwone ziarenka mogą znaleźć wiele kulinarnych zastosowań – od zupy soczewicowej, przez dodatek do mięs, jako baza do kotletów i jako element słodkich deserów.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Choć wywodzi się z dalekiej Azji, to właśnie na polskich ziemiach zdobyła największe uznanie. Obłuskane nasiona gryki dla jednych są zmorą, a dla innych prawdziwą rozkoszą kubków smakowych. Kasza gryczana szczególnie podczas gotowania niesie bardzo specyficzny i intensywny aromat, za który jedni ją kochają, a inni wolą obchodzić z daleka.

    4,19 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Pinole najczęściej goszczą w polskich domach jako słona przekąska. Jednak ich zastosowanie jest znacznie szersze i bogatsze. Bez nich kuchnia włoska nie miałaby tak doskonałego smaku i aromatu. Orzeszki są podstawowym składem prawdziwego włoskiego pesto. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty możesz dodać odrobinę pinoli do jagnięciny, a przegryzane z serami...

    11,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Dzięki temu, że ugotowana soczewica zielona pozostaje sypka świetnie sprawdza się w sałatkach. Dodana do fasolki szparagowej, ze sporą ilością musztardy jest nie tylko smaczną, ale bardzo sycącą przekąską. Możesz ją dodać do zup, zachowa swoją zwartą konsystencję, dzięki czemu zupa będzie

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Używanie kaszy bulgur jest bardzo proste, przez jej niesamowicie uniwersalny smak możesz ją zrobić i na słodko i na słono. Wystarczy, że dodasz łyżkę słodkiego dżemu i stanie się bardzo pożywnym deserem, jeśli zmieszasz ją z gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa, będzie smacznym, szybkim i prostym drugim daniem.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W krajach Bliskiego Wschodu oraz w okolicach Morza Śródziemnego ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. W Europie same ziarna są mniej popularne, ale znane i uwielbiane są potrawy z niech przyrządzane – humus i falafele.

    5,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Oprócz oczywistego tradycyjnego wykorzystania kaszy, możesz z nią trochę poeksperymentować. Z racji swojej uniwersalności jest świetną bazą do odkrywania nowych smaków. Możesz dodać ją do wszystkich farszy i nadziewać nią warzywa – dzięki swojej lepkości spala w jedną całość różne elementy bez użycia mąki.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Nerkowce znakomicie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Dodają energii i pozwalają lepiej się skupić. Mogą także stać się ciekawym dodatkiem do musli, a także słodkich wypieków.

    8,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Len z którego pochodzi siemię lniane uprawiany było już w starożytności, uważany jest za jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, ze względu na wartości zdrowotne.

    3,29 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Kasza pęczak świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięsnych gulaszy, ale również z odrobiną czosnku, soli himalajskiej i czarnego pieprzu będzie smaczną i zdrową alternatywą dla ziemniaków. Dodać ją możesz do zup, popularny krupnik z pęczakiem będzie smakował wyśmienicie.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Siemię lniane znane i uprawiane jest od wielu wieków, właśnie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Ziarenka bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki którym ich popularność na przestrzeni wieków nie słabnie.

    5,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
Pokazuje 25 - 36 z 39 elementów