KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.
Podkategorie
Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!
Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!
Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.
Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.
W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.
Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.
Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.
Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.
"Wypas na bogato" jest znaną wszystkim smaczną przekąską nazywaną mieszanką studencką i składa się z: orzechów nerkowca, migdałów, orzechów arachidowych, orzechów laskowych, rodzynek, orzechów włoskich, morwy białej. Wszystkie składniki dobrane są w idealnych proporcjach.