Jednoskładnikowe

Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

Jednoskładnikowe Jest 78 produktów.

na stronę
  • Jałowiec swoje prawdziwe właściwości odkrywa w tłustych daniach, ponieważ zmniejsza wrażenie ciężkości i tłustości podawanych dań. Kaczka, wieprzowina, czy dziczyzna bez choćby kilku jagód, będzie ciężka i mdła. Jałowiec wyśmienicie smakuje w połączeniu z innymi ziołami, a więc jest doskonałym narzędziem do kulinarnych eksperymentów.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Z racji swojej wysokiej ceny i wyjątkowo specyficznego smaku, ta przyprawa nie jest powszechnie używana. Najczęściej można ją spotkać we wschodniej kuchni, dodawana do potraw curry i pilawu. Jednak nawet na Wschodzie używana jest jedynie od święta, co podkreśla jej wyniosłość.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kardamon jest wyjątkowo specyficzną i trudną w użyciu przyprawą. Można go spotkać w likierach i aromatyzowanych wódkach, często pojawia się w bardzo słodkich indyjskich napojach. Jego subtelne dodawanie do potraw opanowali do perfekcji ludzie z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, którzy chętnie używają go w potrawach curry.

    9,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kmin w smaku jest bardzo ciepły, dodaje energii wszystkim potrawom. W aromacie można wyczuć lekką słodycz, przegryzającą się z delikatną goryczką, aby na końcu poczuć uderzającą ostrość. Aromat, który unosi się podczas gotowania jest niebanalny, ma mocny zdecydowany charakter, a jednocześnie czuć romantyczną subtelność ziarna.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kmin rzymski jest poważaną przyprawą we wszystkich kuchniach, które lubują się w mocnych, zdecydowanych smakach. Jest jednym z podstawowych elementów każdego curry. W Polsce często stosowany jest w marynatach do baraniny, ale również szczypta dodana do drobiu dodaje jej niesamowitego charakteru.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kolendra jest jedną z najdelikatniejszych przypraw świata. Ma przyjemnie słodki smak, na próżno szukać w niej ostrości, czy mocnego, powalającego aromatu. W liściach można znaleźć nutę przyjemnego anyżku. Unoszący się jej zapach w powietrzu przywołuje wspomnienia odległego lata spędzonego z najbliższą rodziną nad morzem.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Nie ma się co dziwić tak ogromnej popularności koperku. Jego wyśmienity słodkawo korzenny smak pasuje do każdego dania. Przyprawa ta jest mocno zakorzeniona w tradycji polskiej kuchni, jest to prawdopodobnie jedno z pierwszych smaków przypraw, które potrafią rozróżnić nawet małe dzieci.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Przyprawa kopru włoskiego ma niesamowity aromat, długo po jego dodaniu do potrawy w powietrzu wyczuwalny jest ciepły, przyjemny zapach, który od razu na myśl przywodzi spotkania w rodzinnym gronie. Nie sposób szukać w jego delikatności ostrości. Jest wyjątkowo subtelny, w smaku można wyczuć delikatną nutkę anyżku.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Kozieradka to popularne w Azji i Europie zioło, które szybko rozprzestrzeniło się także w innych regionach świata. Znana jest pod różnymi nazwami: greckie siano, boża trawka czy fenegryka. Niewielkie, przypominające nieco fasolę, żółte nasiona są cenione ze względu na lekko pikantny smak i intrygujący, orzechowy aromat.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Mielona kozieradka jest ważnym elementem kuchni orientalnej. Możesz znaleźć ją w indyjskich sosach chutney, curry oraz w naszej słynnej mieszance "Bulion warzywny".

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Kurkuma doskonale sprawdza się nie tylko przy wspomnianym wcześniej curry, ale także jako przyprawa do drobiu i ryb. W kuchni marokańskiej przyprawia się nią jagnięcinę, popularna jest również jako dodatek do dań warzywnych, zwłaszcza ryżu. Warto pamiętać aby dodawać ją pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka może wyzwalać z niej goryczkę.

    3,99 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 37 - 48 z 78 elementów