KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.
Czosnek znany jest nam przeszło od 4000 tysięcy lat. Mimo upływających lat jego popularność wciąż nie spada. Dlaczego tak się dzieje? To roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych, a także kulinarnych. Odpowiednio podany jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!
Kilka wieków temu koper nie był traktowany jako roślina, która ma zastosowanie jedynie w kuchni. Przypisywano mu wielką moc, która miała chronić domowników przed złymi siłami. Dziś zapomniano o tych wierzeniach, a koper na stałe wylądował w przydomowych ogródkach i na kuchennym stole.
Paprykę Węgierską charakteryzuje intensywny paprykowy smak. Najlepiej będzie się komponować z leczo, mięsem, gulaszami i wszelkiego rodzaju potrawkami z dodatkiem warzyw. Przyprawą można też podkreślić smak serów, makaronów, ryżu czy różnego rodzaju past, na przykład jajecznych.
Jej niewątpliwym walorem jest fakt, że nie traci swoich cennych właściwości w trakcie obróbki termicznej czy podczas suszenia. Doskonale też wpływa na procesy trawienne i układ krążenia.
Za pomocą czosnku mielonego POLSKIEGO, możesz przyprawiać tak naprawdę wszystko począwszy od dziczyzny, drobiu, wieprzowiny, kończąc na sosach, rybich czy warzywach. Kraj pochodzenia: Polska
Cynamon " Cejloński " (Cinnamomum verum) pochodzi z Cejlonu (stąd nazwa) oraz Madagaskaru i jest uzyskiwany z wiecznie zielonych drzew. W korze zielonych drzew, znajduje się wiele składników o działaniu przeciwzapalnym i olejków eterycznych.