KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Żurawina to wieloletni krzew zimozielony, która na największą skalę jest uprawiana w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii. Owoce żurawiny są doceniane nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale również szereg właściwości zdrowotnych, które zachowują się przez długi czas dzięki zawartości kwasu benzoesowego.
Orzechy arachidowe, inaczej nazywane orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami, pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane już dwa tysiące lat przed naszą erą. Do Europy trafiły w XVI wieku. Doceniane są nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również ze względu na właściwości zdrowotne.
Wyrazisty, kawowy smak i aromat jest szeroko wykorzystywany przede wszystkim w deserach. Szczególnie dobrze łączy się ze słodkimi smakami, dlatego kawa często występuje w połączeniu z czekoladą lub cynamonem. Tak, jak w tym przypadku. Przekąska to świetna, słodka alternatywa dla cukierków czy batoników.
Szałwia jest bardzo przewrotną przyprawą – nie traci swojego smaku ani aromatu podczas długiego gotowania. Z powodzeniem możesz dodać ją do wieprzowiny, gęsi, czy kaczki. Dopiero po długim gotowaniu wydobywa swój prawdziwy aromat.
Cząber ogrodowy odznacza się pieprznym smakiem i intensywnym zapachem. Przez długi czas królował w kuchni, dopóki nie został wyparty przez pieprz. Przyprawa ta szczególnie dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na bazie roślin strączkowych. Można ją też śmiało dodawać do zup, sosów, mięs i grzybów. Cząber świetnie współgra z innymi przyprawami, w...
O earl-greyu krąży kilka błędnych mitów, najczęściej powtarzanym jest to, że earl-grey jest zwykłą czarną herbatą. Nic z tych rzeczy! Co prawda jej bazowym produktem jest czarna herbata, ale aby ona stała się earl-greyem trzeba do niej dodać olejek z bergamoty, który nadaje jej tych niesamowitych właściwości.
Ta niebywale aromatyczna herbata składa się z:herbaty czarnej liściastej, cynamonu, skórki pomarańczy, imbiru, kardamonu, goździków, kawałków wanilii. Kompozycja stworzona jest z wysokogatunkowych składników, które dodawane są w odpowiednich proporcjach, aby jak najbardziej pieścić Twoje kubki smakowe.
Nasz pieprz ziołowy świetnie współgra z tradycyjnymi potrawami, często goszczącymi na Twoim stole: flaków, bigosu, gulaszu oraz innych dań mięsnych i duszonych. Dodatkowo możesz nim przyprawiać potrawy z grzybami, zupy, sosy, salsę oraz dipy.
Pieprz syczuański jest kluczowym składnikiem wielu słynnych dań dla tego regionu Chin. Jedną z najbardziej znanych są kurczak i kaczka po syczuańsku. Znakomicie komponuje się on także z innymi przyprawami, takimi jak imbir oraz cynamon.
Ze względu na swoją łagodność, pieprz zielony może znaleźć zastosowanie w wielu potrawach, które przygotowujesz w swojej kuchni. Przede wszystkim znakomicie nadaje się do różnego rodzaju mięsa, a także ryb, serów czy przekąsek z twarogu, warzyw, zup i sosów
Len z którego pochodzi siemię lniane uprawiany było już w starożytności, uważany jest za jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, ze względu na wartości zdrowotne.