KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Kluczem aromatycznej przyprawy do schabu są odpowiednio dobrane proporcje takich składników jak: kminek, jałowiec, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy, gorczyca biała, cebula, cząber, ziele angielskie, marchew, seler.
Z racji pozytywnego wpływu na układ trawienny możesz stosować majeranek do potraw ciężkostrawnych. Znakomicie uzupełni tłuste i ciężkostrawne potrawy: smażone mięso, gulasz, wieprzowiny, jagnięciny i cielęciny.
Ta cudowna przyprawa, która zaskoczy wszystkich siłą aromatu nie została stworzona jedynie z myślą o herbacie. Możesz ją dodać do kawy, czy do grzanego wina – będzie to zupełnie inne doświadczenie od tego, które serwują popularne korzenne przyprawy, w tej oprócz silnej goździkowej nuty znajdziesz również orzeźwiający smak pomarańczy...
Dzięki przyprawie „Zielonej” do ryb zaczniemy znacznie częściej sięgać po te delikatne i bogate w składniki odżywcze mięso. Zaletą tej mieszanki jest brak w jej składzie soli, co wcale nie czyni jej mniej atrakcyjną pod względem smakowym, gdyż za sprawą bukietu ziół odznacza się ona wyjątkowym aromatem.
Ta pięknie pachnąca kompozycja smaków stworzona została z myślą o wegetariańskich potrawach. Świetnie sprawdzi się dodana do past jajecznych, twarogów, omletów, dipów jogurtowych i majonezowych, pasztetów warzywnych, sałatek oraz zapiekanek. Wystarczy dodać odrobinę viva la pasty, aby znane dotąd potrawy przybrały zupełnie nowy smak i aromat.
Po przyprawę do wołowiny warto sięgać, gdy przygotowujemy tego rodzaju mięso w formie smażonej, grillowanej, pieczonej lub duszonej. Mieszanka sprawdzi się również jako baza do marynowania pieczeni i steków. Można ją też dodać do mięsa mielonego lub gulaszu.
Ziele angielskie znalazło szczególne miejsce w kuchni polskiej. Możesz je swobodnie dodawać do większości zup i sosów, w końcu niedzielny rosół bez choćby jednego ziarna, nie smakowałby tak samo.
Ta niesamowicie aromatyczna, arabska przyprawa w swoim składzie zawiera: tymianek, sezam, oregano, sumak i sól himalajską różowa. Wszystkie składniki w tej mieszance pochodzą z najlepszych upraw i z niesamowitą starannością dobrane są ich odpowiednie proporcje.
W tymianku kochają się Francuzki, którzy dodają go wielu dań, ale również traktują jako najwspanialszy element ozdobny. Jego aromat jest tak wyśmienity i uniwersalny, że znajduje swoje miejsce w większości dań mięsnych i w daniach z drobiu. Jest obowiązkowym dodatkiem do masła i majonezu ziołowego.
Sól himalajską różową można stosować podczas gotowania mięs, kasz, ziemniaków czy sałatek. Warto jednak pamiętać, że przechowywana w szczelnym pojemniku sól łatwo się krystalizuje. Aby tego uniknąć, wystarczy wrzucić do niej laskę cynamonu lub ziarenko ryżu, które absorbują wilgoć.
Sól himalajska różowa gruba to jeden z nielicznych produktów na ziemi, który można śmiało uznać za wolny od jakichkolwiek toksyn. Nic dziwnego skoro liczy ona 250 mln lat, czyli pochodzi z czasów, gdy Ziemia nie była niczym właściwie skażona. Współcześnie sól himalajska okazuje się najczystszą i najzdrowszą solą, jaką można stosować w celach spożywczych i...
Paprykę Węgierską charakteryzuje intensywny paprykowy smak. Najlepiej będzie się komponować z leczo, mięsem, gulaszami i wszelkiego rodzaju potrawkami z dodatkiem warzyw. Przyprawą można też podkreślić smak serów, makaronów, ryżu czy różnego rodzaju past, na przykład jajecznych.