KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Orzechy pecan znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i wszelkiej maści deserów. Na ich bazie przygotowuje się m.in. słynne pralinki orleańskie oraz ciasto pekanowe. Mogą też być doskonałą przekąską, spożywaną na surowo lub w formie suszonej, a nawet kandyzowanej.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ojczyzną orzechów pecan jest Ameryka Północna, gdzie kiedyś były wykorzystywane w kuchni indiańskiej. Wyglądem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Jednak zawierają większą ilość składników odżywczych i są też bardziej miękkie.
Właściwości zdrowotne*
Orzechy pecan zawierają dużą ilość antyoksydantów, dzięki czemu są dobrą ochroną przed zachorowaniem na niektóre nowotwory. Poza tym orzechy te wzmacniają serce i usprawniają pracę układu krążenia, dlatego ich właściwości powinny przede wszystkim docenić osoby cierpiące na nadciśnienie. W orzech pecan nie brakuje również pozytywnie oddziałującej na układ nerwowy witaminy B1, a także wielu innych cennych witamin i minerałów, m.in. witaminy E, C, a także magnezu, cynku, fosforu i żelaza.
Walory kulinarne
Orzechy pecan znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i wszelkiej maści deserów. Na ich bazie przygotowuje się m.in. słynne pralinki orleańskie oraz ciasto pekanowe. Mogą też być doskonałą przekąską, spożywaną na surowo lub w formie suszonej, a nawet kandyzowanej.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia