KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Pieprz syczuański jest kluczowym składnikiem wielu słynnych dań dla tego regionu Chin. Jedną z najbardziej znanych są kurczak i kaczka po syczuańsku. Znakomicie komponuje się on także z innymi przyprawami, takimi jak imbir oraz cynamon.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Nad Jangcy
Pieprzy syczuański wywodzi się z chińskiej prowincji Syczuan, ulokowanej nad najdłuższą, azjatycką rzeką – Jangcy. Ziarenka tej przyprawy to zewnętrzne łupiny żółtodrzewu pieprzowego i niewiele wspólnego mają z tradycyjnym, czarnym pieprzem.
*Dla smaku i zdrowia
Pieprz syczuański jest ceniony z kilku względów. Przede wszystkim wyróżnia się swoich charakterystycznym, ziołowym i lekko cytrusowym aromatem. Po skosztowaniu wywołuje u jedzącego przyjemne, pikantne mrowienie na języku. Dodatkowo pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz wykazuje właściwości detoksykacyjne.
Wyprawa do Chin od kuchni
Pieprz syczuański jest kluczowym składnikiem wielu słynnych dań dla tego regionu Chin. Jedną z najbardziej znanych są kurczak i kaczka po syczuańsku. Znakomicie komponuje się on także z innymi przyprawami, takimi jak imbir oraz cynamon. Stąd jego częsta obecność w mieszankach, na przykład w stosowanej do drobiu Hua Jiao Jen. Pieprz syczuański świetnie zgra się także z potrawami z ryb i warzyw, a także z zupami lub jako składnik sosów.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia