KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Chilli strąk znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs, sosów, serów, marynat, a nawet kiszonek. Papryczki te będą dobrze się komponować z takimi składniki jak: cebula, czosnek, kminek lub majeranek. Świetnie podkreśli też smak potraw przygotowywanych na bazie fasoli i soczewicy.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Ojczyzną Chilli jest Ameryka Południowa, a szczególnie jest znana w Peru i Meksyku, gdzie zresztą stała się symbolem tamtejszej kuchni. Przyprawa uzyskuje się ze specjalnej odmiany papryczek, których czerwony kolor i pikanteria mogą dać wprost „piekielny” dla zmysłów efekt, dlatego nie należy w trakcie gotowania przesadzać z ilością stosowanej przyprawy.
Jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie
Wśród przypraw prym wiodą sól i pieprz, ale zaraz za nimi plasuje się m.in. chilli. Chilli strąk to suszone w całości papryczki, które nawet w tej postaci niewiele tracą ze swoich walorów smakowych, pozostając nadal jedną z najbardziej pikantnych przypraw świata. *Samo chilli zmniejsza apetyt na tłuste potrawy, pobudzając za to do pracy układ trawienny. Kapsaicyna – substancja, w której tkwi cała kwintesencja smaku przyprawy – wykazuje również właściwości uśmierzające, może więc się okazać skuteczną bronią w walce z migreną.
Z czym łączyć chilli strąk?
Chilli strąk znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs, sosów, serów, marynat, a nawet kiszonek. Papryczki te będą dobrze się komponować z takimi składniki jak: cebula, czosnek, kminek lub majeranek. Świetnie podkreśli też smak potraw przygotowywanych na bazie fasoli i soczewicy.
*ogólnodostępne źródła informacji: Wikipedia