KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Czarnuszka należy do tych przypraw, które z całą pewnością zasługują na większe zainteresowanie miłośników gotowania. Czarnuszka doskonale podkreśli smak pieczywa i serów, nadając im przy okazji apetycznego „oblicza”. Niewiele osób wie, że czarnuszka połączona z miodem okaże się doskonałą marynatą do mięsa. Przyprawa ta może też być doskonałą alternatywą dla pieprzu.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Choć „pieszczotliwie” brzmiąca nazwa czarnuszki mogłaby sugerować, że nie wykazuje ona zbyt znaczących właściwości, to są to tylko pozory. Jej zastosowanie jest w istocie bardzo szerokie. Te niepozorne ziarenka kryją bowiem wyjątkową "moc".
Czarnuszka – medyczne panaceum*
Czarnuszka jest inaczej nazywana czarnym kminkiem. I nie bez kozery w obu nazwach powraca „czerń”, gdyż właśnie taki kolor mają ziarenka przyprawy. Najbardziej drogocenny dla zdrowia jest pozyskiwany z nich olej, który pomoże rozprawić się z różnymi rodzajami stanów zapalnych, wykazując przy okazji działanie antybakteryjne i antywirusowe. Czarnuszka okazuje się też dobrym specyfikiem obniżającym ciśnienie krwi i stężenie cukru w organizmie. Poza tym chroni przed osteoporozą, a także jest skutecznym narzędziem w walce z problemami skórnymi. A to zaledwie „wierzchołek” góry możliwości tej przyprawy. Powodów, dla których warto sięgać po nią sięgać, jest znacznie więcej.
Czarnuszka – niedoceniana przyprawa kuchenna
Czarnuszka należy do tych przypraw, które z całą pewnością zasługują na większe zainteresowanie miłośników gotowania. Czarnuszka doskonale podkreśli smak pieczywa i serów, nadając im przy okazji apetycznego „oblicza”. Niewiele osób wie, że czarnuszka połączona z miodem okaże się doskonałą marynatą do mięsa. Przyprawa ta może też być doskonałą alternatywą dla pieprzu.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia