KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Z racji swojej wysokiej ceny i wyjątkowo specyficznego smaku, ta przyprawa nie jest powszechnie używana. Najczęściej można ją spotkać we wschodniej kuchni, dodawana do potraw curry i pilawu. Jednak nawet na Wschodzie używana jest jedynie od święta, co podkreśla jej wyniosłość.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kardamon jest jedną z najstarszych i najdroższych przypraw na świecie. W rankingu najdroższych przypraw plasuje się na drugim miejscu, tuż za szafranem. Jego naturalnym środowiskiem, skąd prawdopodobnie rozprzestrzenił się na cały świat są lasy w Indiach.
Powiew luksusu
Ta luksusowa przyprawa zbierana jest zanim osiągnie pełną dojrzałość, a to wszystko, aby jej strąki nie popękały w trakcie suszenia na słońcu. Kardamon dodany do potrawy nadaje jej wyjątkowo wyraźny aromat, w powietrzu można wyczuć ostre i ciepłe nuty. Jednak gdy próbuje się dań z jego dodatkiem, w tle przebija się delikatny posmak świeżości cytryny. Ze względu na swój specyficzny aromat, ta przyprawa od wieków uznawana jest również za afrodyzjak.
Kardamon w potrawach
Z racji swojej wysokiej ceny i wyjątkowo specyficznego smaku, ta przyprawa nie jest powszechnie używana. Najczęściej można ją spotkać we wschodniej kuchni, dodawana do potraw curry i pilawu. Jednak nawet na Wschodzie używana jest jedynie od święta, co podkreśla jej wyniosłość.
Kraj pochodzenia: Gwatemala