KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Kardamon jest wyjątkowo specyficzną i trudną w użyciu przyprawą. Można go spotkać w likierach i aromatyzowanych wódkach, często pojawia się w bardzo słodkich indyjskich napojach. Jego subtelne dodawanie do potraw opanowali do perfekcji ludzie z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, którzy chętnie używają go w potrawach curry.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Kardamon w starożytnym Rzymie używany był jako luksusowe perfumy, a w Egipcie służył za odświeżacz do ust. Kardamon malabarski pochodzący z indyjskich lasów, plasuje się na drugim miejscu podium najdroższych przypraw świata.
Królewska przyprawa
Kardamon wchodzi z pieprzem w skład rodziny królewskiej przypraw, zajmując tron królowej. Jego wyraźnie intensywny aromat, od lat uważany jest za afrodyzjak. W smaku dominuje odcień korzenny z dodatkiem kamfory. Ta wyrazista mieszanka doznań, rozpala zmysły i napełnia ochotą na nowe doświadczenia. Jego wyśmienity aromat jest łatwo wyczuwalny w potrawach, w których został użyty. Z racji swoich pobudzających apetyt właściwości, chętnie wykorzystywany jest w przystawkach.
Zastosowanie kardamonu
Kardamon jest wyjątkowo specyficzną i trudną w użyciu przyprawą. Można go spotkać w likierach i aromatyzowanych wódkach, często pojawia się w bardzo słodkich indyjskich napojach. Jego subtelne dodawanie do potraw opanowali do perfekcji ludzie z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, którzy chętnie używają go w potrawach curry.
Kraj pochodzenia: Gwatemala