Najczęściej kupowane przyprawy

Papryka ostra - mielona Zobacz większe

Papryka ostra - mielona

Nowy produkt

Papryka ostra hiszpańska doda wielu potrawom pikanterii i jest łagodniejszą alternatywą dla chili. Niezwykły aromat i smak tej przyprawy nada charakteru sałatkom, sosom, zupom, gulaszów czy daniom mięsnym. Sprawdzi się również jako dodatek do makaronu, ryżu, past czy jajek.

Więcej szczegółów

4,99 zł brutto

  • To, że dzisiaj w europejskiej kuchni gości papryka, zawdzięczamy wyprawie Kolumba do Ameryki. Co ciekawe, paprykę pierwotnie nazywano pieprzem hiszpańskim. Początkowo była ona uprawiana jedynie jako roślina ozdobna i lecznicza. Dopiero później zorientowano się, że może być też świetną przyprawą.

    *Moc dla zdrowia

    Papryka jest niezwykle bogata w witaminę C, dlatego w medycynie ludowej jest wykorzystywana jako środek w walce z przeziębieniem i grypą. Poza tym papryka zawiera sporą ilość β-karotenu, wapnia i potasu. Jej niewątpliwym walorem jest fakt, że nie traci swoich cennych właściwości w trakcie obróbki termicznej czy podczas suszenia. Doskonale też wpływa na procesy trawienne i układ krążenia.

    Obowiązkowa w kuchni hiszpańskiej

    Choć jak sama nazwa wskazuje tego rodzaju papryka króluje w kuchni hiszpańskiej, to nic nie stoi na przeszkodzie, by jej niebywałe walory smakowe wykorzystać na co dzień również w innych krajach, m.in. w Polsce. Papryka ostra hiszpańska doda wielu potrawom pikanterii i jest łagodniejszą alternatywą dla chili. Niezwykły aromat i smak tej przyprawy nada charakteru sałatkom, sosom, zupom, gulaszów czy daniom mięsnym. Sprawdzi się również jako dodatek do makaronu, ryżu, past czy jajek.


    *ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Inne produkty z tej kategorii (30)