KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.
Chili grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za najostrzejszą z przypraw na świecie.
Chilli otrzymuje się ze specjalnej odmiany papryczek, których kolebką jest region Ameryki Południowej. Przyprawa szczególną popularność zdobyła w Meksyku, stając się wręcz symbolem tamtejszej kuchni. Jednak jej walory doceniają również w Hiszpanii, na Węgrzech czy w Chinach.
Chilli strąk znakomicie sprawdzi się jako dodatek do zup, mięs, sosów, serów, marynat, a nawet kiszonek. Papryczki te będą dobrze się komponować z takimi składniki jak: cebula, czosnek, kminek lub majeranek. Świetnie podkreśli też smak potraw przygotowywanych na bazie fasoli i soczewicy.
Ziele angielskie znalazło szczególne miejsce w kuchni polskiej. Możesz je swobodnie dodawać do większości zup i sosów, w końcu niedzielny rosół bez choćby jednego ziarna, nie smakowałby tak samo.
Kolendra ma bardzo charakterystyczny aromat, jednak jej najważniejszą umiejętnością jest doskonałe podkreślanie innych smaków, nad którymi absolutnie nie dominuje. Możesz dodać ją do mięsnych marynat, nada im wyśmienitego aromatu.
Ziele angielskie swoją popularność zawdzięcza swojej uniwersalności, a także tym, że smakuje jak kilka popularnych przypraw. Smakując to ziarno można wyczuć silną nutę gałki muszkatołowej, słodycz cynamonu, korzenny smak imbiru i goździków, a także ostrość pieprzu.
Anyż to przyprawa pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Często jest mylona z anyżem gwiaździstym – również przyprawą o właściwościach leczniczych, ale pochodzącą z Chin i Wietnamu.
Anyż biedrzeniec to roślina, pochodząca z Chin, o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Jej działanie znane jest już od kilku tysięcy lat. U nas funkcjonuje również pod nazwą anyżek. Największe właściwości mają nasiona rośliny oraz olejek eteryczny zawarty w owocach.
Bazylia to roślina o właściwościach przyprawowych, którą można samemu hodować w ogrodzie lub w doniczce na balkonie, mając w ten sposób dostęp do jej zawsze świeżych liści. Jednak równie aromatyczne okażą się te w wersji wysuszonej i otartej. Ojczyzną bazylii jest Afryka i Azja, gdyż roślina ta lubi ciepły, a nawet tropikalny klimat.
Choć trudno ustalić, z jakiego kraju cebula dokładnie pochodzi, to znana jest ludzkości od niemal pięciu tysiącleci. Spopularyzowanie tego warzywa w Europie zawdzięczamy Rzymianom. Od nich uprawę przejmowały inne narody Starego Kontynentu.
Chili z pestką grys to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a która dzisiaj jest uprawiana w wielu zakątkach globu. Powszechnie uważana jest za jedną z ostrzejszych przypraw na świecie.
Chilli to przyprawa uzyskiwana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej – rośliny, która na największą skalę jest uprawiane w Ameryce Południowej i w południowej części Azji. Chilli, nie bez przyczyny, nazywa się jedną z najostrzejszych przypraw świata.