KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.
Te drobne nasionka rewelacyjnie smakują w budyniu, wystarczy, że dodasz do nich mleko kokosowe, cukier waniliowy i kilka ulubionych owoców. Na pewno zachwycisz się smakiem tego wyśmienitego deseru. Największą zaletą chia jest ich bardzo proste wykorzystywanie. Nie musisz głowić się nad wyszukanymi przepisami, wystarczy, że dorzucisz kilka łyżeczek nasion...
Rozgryzione ziarnko sezamu ma przyjemnie orzechowy smak. Jednak jest to smak znacznie subtelniejszy, niż ten znany z rozgryzionych orzechów. W smaku tych ziaren można dostrzec przyjemną słodycz, która jest jedynie lekkim dodatkiem do orzechowego posmaku.
Dzięki swojemu niebanalnemu smaku sezam znalazł zastosowanie w wielu kuchniach całego świata. Najpopularniejszą sezamową przekąską są sezamki, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Możesz je przygotować samodzielnie, wystarczy do sezamu dodać miodu i domowe sezamki będą gotowe.
Ziarna konopi większości z nas kojarzą się z nasionami, z których wyrośnie marihuana. Nic bardziej mylnego, ziarenka uzyskuje się z dwóch różnych roślin. Jedne zupełnie legalne, które uzyskuje się z konopi siewnych i drugie znacznie popularniejsze, które są silnym środkiem pobudzającym – konopie indyjskie.
Choć soczewica króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, w polskiej również świetnie się sprawdza. Te drobne czerwone ziarenka mogą znaleźć wiele kulinarnych zastosowań – od zupy soczewicowej, przez dodatek do mięs, jako baza do kotletów i jako element słodkich deserów.
Dzięki temu, że ugotowana soczewica zielona pozostaje sypka świetnie sprawdza się w sałatkach. Dodana do fasolki szparagowej, ze sporą ilością musztardy jest nie tylko smaczną, ale bardzo sycącą przekąską. Możesz ją dodać do zup, zachowa swoją zwartą konsystencję, dzięki czemu zupa będzie
W krajach Bliskiego Wschodu oraz w okolicach Morza Śródziemnego ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. W Europie same ziarna są mniej popularne, ale znane i uwielbiane są potrawy z niech przyrządzane – humus i falafele.
Len z którego pochodzi siemię lniane uprawiany było już w starożytności, uważany jest za jedną z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin, ze względu na wartości zdrowotne.
Siemię lniane znane i uprawiane jest od wielu wieków, właśnie ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Ziarenka bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, dzięki którym ich popularność na przestrzeni wieków nie słabnie.
Siemię lniane można dodawać do praktycznie wszystkich potraw. Przyjęło się, że najlepsze jest w formie naparu, jednak nie jest to prawda. Równie dobre i nie tracące wartości zdrowotnych jest dodane do sałatek, mięs, czy ryb.