KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.
Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.
Płatki są bardzo uniwersalnym produktem. Możesz dodać je do mleka, zagotować na wodzie, świetnie smakują z jogurtem. Możesz je zmielić i otrzymasz zdrową mąkę owsianą, która z powodzeniem może być wykorzystana przy wypiekach. W używaniu płatków ogranicza Cię, jedynie Twoja wyobraźnia, są świetnym narzędziem do kulinarnych, zdrowych eksperymentów.
Płatki żytnie możesz dodać do mleka, do tego dorzuć kilka owoców i otrzymasz szybkie i smaczne śniadanie. Możesz również bardziej pokombinować, jeśli zrobisz żytnie ciasteczka, cała Twoja rodzina na pewno będzie zdrowo zachwycona. Możesz z nich przygotować wymyślne i pełnowartościowe, słodkie desery.
Płatki orkiszowe można przygotowywać jak całą resztę płatków z tej rodziny. Na wodzie, czy na mleku roślinnym będą na pewno smakowały wyśmienicie. Warto do nich dodać odrobinę miodu, uzyskają dzięki temu przyjemnie słodki smak. Lubią się ze wszelkimi owocami. Z powodzeniem możesz dodać do nich i świeże i suszone owoce, na szczególną uwagę zasługuje...
Wykorzystywanie płatków jaglanych było kiedyś bardzo popularne. Dziś sięgają po nie osoby świadomie chcące żyć według zdrowej diety. Te płatki wytwarzane są z ziaren prosa, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe, a co najważniejsze – nie zawierają glutenu, jest to świetna wiadomość, dla osób chorujących na celiakię.
Gryka jest ziarnem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Ma specyficzny zapach, który nie jest przyjemny dla każdego. Jednak jeśli ktoś polubi płatki gryczane, na pewno szybko się od nich nie uwolni. W smaku są bardzo delikatne, ale wyraziste, dzięki temu chce się smakować je jeszcze dłużej.
Jaglanka jest niebywale delikatna. Jej drobne ziarenka podczas gotowania stają się przyjemnie miękkie, a niespotykanie subtelny smak zauważalny jest już przy pierwszym spotkaniu z tą kaszą. Jeśli masz odrobinę odwagi na odkrywanie nowych smaków, wrzuć kaszę na gorącą patelnię – ciepło blachy nada jej cudowną orzechową nutę.
Choć wywodzi się z dalekiej Azji, to właśnie na polskich ziemiach zdobyła największe uznanie. Obłuskane nasiona gryki dla jednych są zmorą, a dla innych prawdziwą rozkoszą kubków smakowych. Kasza gryczana szczególnie podczas gotowania niesie bardzo specyficzny i intensywny aromat, za który jedni ją kochają, a inni wolą obchodzić z daleka.
Używanie kaszy bulgur jest bardzo proste, przez jej niesamowicie uniwersalny smak możesz ją zrobić i na słodko i na słono. Wystarczy, że dodasz łyżkę słodkiego dżemu i stanie się bardzo pożywnym deserem, jeśli zmieszasz ją z gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa, będzie smacznym, szybkim i prostym drugim daniem.
Oprócz oczywistego tradycyjnego wykorzystania kaszy, możesz z nią trochę poeksperymentować. Z racji swojej uniwersalności jest świetną bazą do odkrywania nowych smaków. Możesz dodać ją do wszystkich farszy i nadziewać nią warzywa – dzięki swojej lepkości spala w jedną całość różne elementy bez użycia mąki.
Kasza pęczak świetnie sprawdzi się w towarzystwie mięsnych gulaszy, ale również z odrobiną czosnku, soli himalajskiej i czarnego pieprzu będzie smaczną i zdrową alternatywą dla ziemniaków. Dodać ją możesz do zup, popularny krupnik z pęczakiem będzie smakował wyśmienicie.
Kaszę gryczaną wyjątkowo mocno upodobali sobie wegetarianie i weganie. Jest doskonałym składnikiem do kotletów. Wystarczy dodać do niej ulubione starte warzywa, odrobinę mąki i kotlety w 100% bezmięsne gotowe. Kasza gryczana palona lubi się z ciężkimi sosami, na bazie śmietany, więc możesz ją z powodzeniem podać do niedzielnej pieczeni.