KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Głównymi składnikami tej naturalnie aromatycznej przyprawy są: cebula, czosnek, seler, marchew, nać pietruszki, a także por. Charakterystycznych, słodko-pikantnych nut dodają jej: słodka papryka, cynamon, kumin oraz połączenie mięty i chili.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Skład przyprawy Kofte
Głównymi składnikami tej naturalnie aromatycznej przyprawy są: cebula, czosnek, seler, marchew, nać pietruszki, a także por. Charakterystycznych, słodko-pikantnych nut dodają jej: słodka papryka, cynamon, kumin oraz połączenie mięty i chili.
Tureckie klopsiki
Swoim wyglądem kofte przypominają tradycyjne klopsiki. Podobnie jak one, przygotowywane są z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem cebuli oraz odpowiednich przypraw. Jednak w przeciwieństwie do dobrze znanych nam klopsików, kofte mogą występować w wielu wariacjach, a zastosowane w nich przyprawy i sposób podania różnią się w zależności od regionu Turcji, w którym są przygotowywane. Na przykład Tekirdağ köftesi podawane są z sosem chilli, Kadınbudu köfte obtacza się przed smażeniem w cieście i jajku, a İçli köfte nadziewa się mieszaną mięsa, pietruszki oraz cebuli. Niektóre źródła podają, że występuje aż 291 rodzajów tej potrawy!
Nie tylko do mięsa
Mieszanka przypraw kofte świetnie nadaje się do przyprawiania mielonego mięsa z jagnięciny, a także indyczego podudzia. Nada wyrazisty smak również bałkańskiemu cevapi czy wschodniemu pilawu. Możesz ją także stosować w przygotowywaniu bezmięsnych dań z warzyw i ryżu czy też kaszy kus-kus.
SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: MARCHEW, CEBULA, CZOSNEK,
PAPRYKA SŁODKA, CYNAMON, MIĘTA, KUMIN, GORCZYCA, CHILLI.
Kraj pochodzenia: Polska