KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
W krajach skąd pochodzi harissa używana jest głównie do kasz tj. bulgur czy kus-kus, makaronów i zup o bardzo wyrazistym smaku. Dodana do potraw wyczuwalna jest już przy pierwszym kęsie, jednak szybko ustępuje innym składnikom, przez co można doświadczyć wielu smakowych bodźców.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Składniki przyprawy harissa:
W skład tej piekielnie ostrej przyprawy wchodzi kolendra, papryka czerwona, kumin, chilli, sól himalajska różowa, czosnek granulowany i kminek.
Arabska ostrość
Harissę pokochali przede wszystkim Tunezyjczycy i Libańczycy, którzy udoskonalili naturalną regulację ostrości tej przyprawy. Z każdą dodaną kroplą oliwy, pikantność proporcjonalnie zmniejsza się, a to wszystko za sprawą kapsaicyny, która zawarta jest w papryczkach, a rozpuszcza się w tłuszczach. Ta bardzo intensywnie czerwona kompozycja składników jest idealnym podsumowaniem kuchni arabskiej. Wszystkie dania, w których znalazła się choć odrobina tej przyprawy nabierają zupełnie innego odcieniu, a ich aromat unosi się nad kilkoma pobliskimi domami, zachęcając głodnych do spontanicznego odwiedzenia gospodarzy.
Kasza na ostro
W krajach skąd pochodzi harissa używana jest głównie do kasz tj. bulgur czy kus-kus, makaronów i zup o bardzo wyrazistym smaku. Dodana do potraw wyczuwalna jest już przy pierwszym kęsie, jednak szybko ustępuje innym składnikom, przez co można doświadczyć wielu smakowych bodźców.
SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: KUMIN, KOLENDRA, KMINEK, POMIDOR PŁATEK, CHILLI PŁATEK, PAPRYKA SŁODKA, SÓL HIMALAJSKA, CZOSNEK.
Kraj pochodzenia: Polska