Najczęściej kupowane przyprawy

Żurawina cała

Nowy produkt

Ze względu na to, że żurawina zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy, odznacza się specyficznym cierpko-słodkim smakiem, dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi specjałami, jak również z daniami na „słono”. Żurawina posłuży jako świetny dodatek do pieczonego schabu, kaczki czy piersi z kurczaka. Wzbogaci też smak domowych pasztetów. Na bazie żurawiny można też przygotować znakomite sosy.

Więcej szczegółów

10,95 zł brutto

  • Żurawinę odkryli europejscy osadnicy, którzy w XVII w. przybyli do Ameryki Północnej. Roślina zawdzięcza swoją nazwę podobieństwu do żurawia, gdyż poruszając się na wietrze przypomina głowę i dziób tego ptaka.

    Prozdrowotne właściwości*

    Żurawina to bogate źródło błonnika pokarmowego usprawniającego pracę jelit. Dawniej stosowano ją do leczenia schorzeń nerek i układu moczowego, gdyż wykazuje silne właściwości antybakteryjne, hamują rozwój infekcji dróg moczowych Zresztą do dzisiaj jest jednym ze składników wielu medykamentów. Po żurawinę powinny również sięgać kobiety w trakcie menopauzy.

    Charakterystyczny smak

    Ze względu na to, że żurawina zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy, odznacza się specyficznym cierpko-słodkim smakiem, dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi specjałami, jak również z daniami na „słono”. Żurawina posłuży jako świetny dodatek do pieczonego schabu, kaczki czy piersi z kurczaka. Wzbogaci też smak domowych pasztetów. Na bazie żurawiny można też przygotować znakomite sosy.

    SKŁAD:  ŻURAWINA WIELOOWOCOWA 60%, CUKIER TRZCINOWY 39%, OLEJ SŁONECZNIKOWY 1%.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g PRODUKTU: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 350 kcal
    1488 kJ, BIAŁKO 0,07 g ,WĘGLOWODANY 86 g, CUKIER 73 g,TŁUSZCZE 5,7 g,
    BŁONNIK 6 g, SÓL -0 g.

    Kraj pochodzenia: Kanada


    *ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Inne produkty z tej kategorii (2)