KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Ze względu na to, że żurawina zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy, odznacza się specyficznym cierpko-słodkim smakiem, dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi specjałami, jak również z daniami na „słono”. Żurawina posłuży jako świetny dodatek do pieczonego schabu, kaczki czy piersi z kurczaka. Wzbogaci też smak domowych pasztetów. Na bazie żurawiny można też przygotować znakomite sosy.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Żurawinę odkryli europejscy osadnicy, którzy w XVII w. przybyli do Ameryki Północnej. Roślina zawdzięcza swoją nazwę podobieństwu do żurawia, gdyż poruszając się na wietrze przypomina głowę i dziób tego ptaka.
Prozdrowotne właściwości*
Żurawina to bogate źródło błonnika pokarmowego usprawniającego pracę jelit. Dawniej stosowano ją do leczenia schorzeń nerek i układu moczowego, gdyż wykazuje silne właściwości antybakteryjne, hamują rozwój infekcji dróg moczowych Zresztą do dzisiaj jest jednym ze składników wielu medykamentów. Po żurawinę powinny również sięgać kobiety w trakcie menopauzy.
Charakterystyczny smak
Ze względu na to, że żurawina zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy, odznacza się specyficznym cierpko-słodkim smakiem, dlatego doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi specjałami, jak również z daniami na „słono”. Żurawina posłuży jako świetny dodatek do pieczonego schabu, kaczki czy piersi z kurczaka. Wzbogaci też smak domowych pasztetów. Na bazie żurawiny można też przygotować znakomite sosy.
SKŁAD: ŻURAWINA WIELOOWOCOWA 60%, CUKIER TRZCINOWY 39%, OLEJ SŁONECZNIKOWY 1%.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g PRODUKTU: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 350 kcal
1488 kJ, BIAŁKO 0,07 g ,WĘGLOWODANY 86 g, CUKIER 73 g,TŁUSZCZE 5,7 g,
BŁONNIK 6 g, SÓL -0 g.
Kraj pochodzenia: Kanada
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia