KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Berberys to roślina od dawna znana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Ze względu na charakterystyczny smak nazywany jest także „polską cytryną”, a w cukiernictwie używany jako jej zamiennik. Niegdyś powszechny, potem zapomniany, dziś ponownie wraca na nasze stoły i do naszych apteczek.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Polska cytryna
Berberys to roślina od dawna znana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Ze względu na charakterystyczny smak nazywany jest także „polską cytryną”, a w cukiernictwie używany jako jej zamiennik. Niegdyś powszechny, potem zapomniany, dziś ponownie wraca na nasze stoły i do naszych apteczek.
Witaminowy pocisk*
Nie bez powodu berberys porównywany jest z cytryną, ponieważ podobnie jak ona zawiera wiele cennych składników, z witaminą C na czele. Jest ona istotna w procesie kształtowania odporności organizmu i szczególnie ważna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Dodatkowo berberys zawiera w sobie również beta-karoteny i pektyny.
Na zimę
Berberys znakomicie nadaje się do tworzenia dżemów, konfitur, syropów i marmolad, które będą nie tylko pysznie smakować, ale także wzmacniać organizm podczas niedoboru witamin. Można go również wykorzystywać jako nadzienie lub dekorację do ciast i deserów. Z kolei miłośnicy dobrych i oryginalnych trunków mogą spróbować zrobić na jego bazie tradycyjną, polską nalewkę lub czeskie wino berberysowe.
Kraj pochodzenia: Iran
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia