KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Kwiat gałki muszkatołowej pochodzi z Wysp Korzennych będących częścią należącego do Indonezji Archipelagu Malajskiego. Dla odróżnienia od ziarna gałki, które stanowi zupełnie oddzielną przyprawę, kwiat określany jest również mianem Macis. Po zebraniu owoców muszkatołowca, odrzuca się wierzchnią warstwę wraz z miąższem.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Z dalekich wysp
Kwiat gałki muszkatołowej pochodzi z Wysp Korzennych będących częścią należącego do Indonezji Archipelagu Malajskiego. Dla odróżnienia od ziarna gałki, które stanowi zupełnie oddzielną przyprawę, kwiat określany jest również mianem Macis. Po zebraniu owoców muszkatołowca, odrzuca się wierzchnią warstwę wraz z miąższem. Pozostaje wtedy ziarno otoczone charakterystyczną, czerwoną osnówką, przypominającą nieco siatkę. Właśnie ta część nazywana jest kwiatem.
*W służbie zdrowia
Macis wykazuje podobne właściwości jak gałka muszkatołowa. Pozytywnie wpływa na trawienie, pobudza apetyt oraz dodaje energii. Zawiera również wiele cennych substancji takich jak witaminy C, A i B, a także magnez, żelazo i potas.
Do mięsa i słodkości
W kuchni kwiat muszkatołowca ceniony jest za intensywny, korzenny zapach i lekko pikantny smak. Jest on nieco łagodniejszy i subtelniejszy, niż ten pochodzący z gałki. Mimo to, należy używać go z uwagą, ponieważ może łatwo zdominować smak potraw. Wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej do dań z siekanych mięs. W kuchni europejskiej znajduje zastosowanie jako dodatek do słodkości i wypieków: ciast, pączków, owocowych deserów, oraz grzanych win.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia