KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Kardamon jest bardzo wyrazisty, ale specyficzny w smaku. W pierwszym uderzeniu można poczuć mocno korzenny aromat, który po chwili staje się przyjemnie ciepły i rozgrzewający, aby pod koniec delektowania się przyprawą poczuć wyraźnie orzeźwiający, kamforowy smak.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Strąki kardamonu rosną na jednorocznych kilkumetrowych bylinach. Pochodząca z Indii roślina, obecnie hodowana jest głównie w lasach tropikalnych Gwatemali, Sri Lanki i Tanzanii. Od tysięcy lat jest jedną z najbardziej docenianych przypraw świata. Za sprawą wszędobylskich kupców rozprzestrzeniła się po całym świecie, szczególne uznanie zyskała w Skandynawii, gdzie do dziś jest chętnie wykorzystywana.
Powiew orzeźwienia
Kardamon jest bardzo wyrazisty, ale specyficzny w smaku. W pierwszym uderzeniu można poczuć mocno korzenny aromat, który po chwili staje się przyjemnie ciepły i rozgrzewający, aby pod koniec delektowania się przyprawą poczuć wyraźnie orzeźwiający, kamforowy smak.
Przyprawa od święta
Kardamonu nie używa się na co dzień. Nawet w Azji, gdzie jest najpopularniejsza traktowana jest jako przyprawa świąteczna. I to właśnie Azjaci najlepiej opanowali sztukę używania tej przyprawy. Dodają ją do słodkich napojów i do potraw curry. Jednak największą wyrazistość przyprawy można odkryć kosztując tureckiej kawy, która przez Arabów traktowana jest ze świętością.