KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Jej niewątpliwym walorem jest fakt, że nie traci swoich cennych właściwości w trakcie obróbki termicznej czy podczas suszenia. Doskonale też wpływa na procesy trawienne i układ krążenia.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
To, że dzisiaj w europejskiej kuchni gości papryka, zawdzięczamy wyprawie Kolumba do Ameryki. Początkowo była ona uprawiana jedynie jako roślina ozdobna i lecznicza. Dopiero później zorientowano się, że może być też świetną przyprawą.
Moc dla zdrowia*
Jej niewątpliwym walorem jest fakt, że nie traci swoich cennych właściwości w trakcie obróbki termicznej czy podczas suszenia. Doskonale też wpływa na procesy trawienne i układ krążenia.
Obowiązkowa w kuchni węgierskiej
Choć jak sama nazwa wskazuje tego rodzaju papryka króluje w kuchni węgierskiej, to nic nie stoi na przeszkodzie, by jej niebywałe walory smakowe wykorzystać na co dzień również w innych krajach, m.in. w Polsce. Papryka ostra węgierska doda wielu potrawom pikanterii i jest łagodniejszą alternatywą dla chilli. Niezwykły aromat i smak tej przyprawy nada charakteru sałatkom, sosom, zupom, gulaszów czy daniom mięsnym. Sprawdzi się również jako dodatek do makaronu, ryżu, past czy jajek.
Kraj pochodzenia: Węgry
*ogólnodostępne źródła informacji: Wikipedia