KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Anyż to przyprawa pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Często jest mylona z anyżem gwiaździstym – również przyprawą o właściwościach leczniczych, ale pochodzącą z Chin i Wietnamu.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Anyż to przyprawa pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Często jest mylona z anyżem gwiaździstym – również przyprawą o właściwościach leczniczych, ale pochodzącą z Chin i Wietnamu.
Anyż – wiecznie zielone drzewo
Sam anyż to wiecznie zielone drzewo, a charakterystyczne gwiazdki to w rzeczywistości suche owoce powstałe na skutek dojrzewania kwiatów. Jako przyprawę można wykorzystać zarówno gwiazdki, jak również nasiona w nich zawarte. Anyż, choć znany był już 1500 lat p.n.e., to do Polski przywędrował dopiero w średniowieczu, a jego rozsławienie zawdzięczamy benedyktynom.
Anyż nie tylko do ciast
Anyż powszechnie jest znany jako przyprawa do ciast i deserów. To właśnie jemu zawdzięczamy niepowtarzalny smak ciasteczek anyżkowych – tak lubianych przez dzieci i dorosłych. Jednak anyż możemy z powodzeniem dodawać do potraw mięsnych i warzywnych. Wzbogaci on również smak pieczywa żytniego i doda aromatu domowym nalewkom i syropom.