KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Bazylia to roślina o właściwościach przyprawowych, którą można samemu hodować w ogrodzie lub w doniczce na balkonie, mając w ten sposób dostęp do jej zawsze świeżych liści. Jednak równie aromatyczne okażą się te w wersji wysuszonej i otartej. Ojczyzną bazylii jest Afryka i Azja, gdyż roślina ta lubi ciepły, a nawet tropikalny klimat.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Bazylia to roślina o właściwościach przyprawowych, którą można samemu hodować w ogrodzie lub w doniczce na balkonie, mając w ten sposób dostęp do jej zawsze świeżych liści. Jednak równie aromatyczne okażą się te w wersji wysuszonej i otartej. Ojczyzną bazylii jest Afryka i Azja, gdyż roślina ta lubi ciepły, a nawet tropikalny klimat.
Bazylia – boskie zioło
Co ciekawe, już od początku ludzkość traktowała przyprawę jako dar bogów i źródło mocy i siły. W wielu krajach, na Haiti czy w Indiach, była uważana za atrybut lokalnych bóstw . Przez wieki wierzono, że z bazylii rodzą się skorpiony. W kościele grekokatolickim do dzisiaj wykorzystywana jest do przygotowywania wody święconej.
Bazylia – przyprawa rodem z Włoch
Bazylia nieodzownie kojarzy się z regionem śródziemnomorskim i tamtejszą kuchnią. Już użycie niewielkiej ilości wystarczy, by nadać potrawie typowo włoskiego klimatu i niezapomnianego aromatu. Bazylia najlepiej będzie się komponować z pomidorami, dlatego posłuży jako znakomita przyprawa do spaghetti i pizzy, a także past i makaronów. Możemy ją też dodać do wielu sałatek, szczególnie tych sporządzanych na bazie śródziemnomorskich składników.