KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Nowy produkt
Chilli to przyprawa uzyskiwana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej – rośliny, która na największą skalę jest uprawiane w Ameryce Południowej i w południowej części Azji. Chilli, nie bez przyczyny, nazywa się jedną z najostrzejszych przypraw świata.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Chilli to przyprawa uzyskiwana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej – rośliny, która na największą skalę jest uprawiane w Ameryce Południowej i w południowej części Azji. Chilli, nie bez przyczyny, nazywa się jedną z najostrzejszych przypraw świata.
Mocno ostry smak
Warto wiedzieć, że smak świeżej papryczki chilli różni się od tego, który występuje w mielonej wersji przyprawy. W tym drugim przypadku smak, choć wyrazisty, to jest jednak pozbawiony aż tak dużej pikanterii, która tkwi w świeżej papryczce. Mimo to chilli mielone pozostaje jedną z najlepszych przyprawą wyostrzającą smak potraw. Jest za to odpowiedzialna kapsaicyna – substancja występująca w każdym rodzaju chilli.
Chilli doda charakteru wielu potrawom
Chilli świetnie podkreśli smak dań mięsnych, w szczególności tych powstałych na bazie wołowiny, wieprzowiny, drobiu czy ryb, a także gulaszy i wszelkiego rodzaju potrawek. Przyprawa może też posłużyć jako składnik sosów i marynat. Bez względu na typ dania możemy być pewni, że dzięki niej nabierze ono unikalnego posmaku i pikanterii. Uważajmy jednak, aby nie przesadzić z jej użyciem, gdyż możemy uzyskać odwrotny efekt od zamierzonego.