KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Cząber ogrodowy odznacza się pieprznym smakiem i intensywnym zapachem. Przez długi czas królował w kuchni, dopóki nie został wyparty przez pieprz. Przyprawa ta szczególnie dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na bazie roślin strączkowych. Można ją też śmiało dodawać do zup, sosów, mięs i grzybów. Cząber świetnie współgra z innymi przyprawami, w szczególności z tymiankiem i majerankiem.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Cząber ogrodowy to roślina pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego, a w celach kulinarnych zaczęła być używana w XVI w. Przyprawa ta oprócz walorów smakowych odznacza się też szeregiem właściwości pro-leczniczych, dlatego tym bardziej warto wzbogacić o nią codzienną dietę.
*Moc korzyści zdrowotnych
Cząber ogrodowy może regulować procesy trawienne, dla niektórych jest skutecznym środkiem w walce ze wzdęciami czy biegunką. Oprócz tego przyprawa ta wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Pomoże też ukoić dolegliwości związane z pęcherzem moczowym. Co więcej, cząber jest też świetnym środkiem tonizującym, który można stosować do przemywania ran.
Charakterystyczny pieprzny smak
Cząber ogrodowy odznacza się pieprznym smakiem i intensywnym zapachem. Przez długi czas królował w kuchni, dopóki nie został wyparty przez pieprz. Przyprawa ta szczególnie dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na bazie roślin strączkowych. Można ją też śmiało dodawać do zup, sosów, mięs i grzybów. Cząber świetnie współgra z innymi przyprawami, w szczególności z tymiankiem i majerankiem.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia