KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
W kuchni estragon ceniony jest przede wszystkim jako dodatek do ryb i wielu słynnych sosów, takich jak tatarski. Sprawdza się także jako dodatek do wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, drobiu i ryb. Lubi się także z daniami warzywnymi i zupami.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
"Mały smok"
W wijących się kształtach korzeni tej rośliny Francuzi dopatrzyli się smoka. Dlatego postanowili określać ją słowem „esdragon”, czyli mały smok. Estragon to zioło o cennych walorach kulinarnych, a w niektórych formach mająca także właściwości lecznicze.
*Ocet estragonowy
Jest on polecany przede wszystkim osobom mającym problemy z jamą ustną i gardłem. Płukanki z rozcieńczonego, estragonowego octu pomagają zwalczać zapalenia gardła, odkażają drobne uszkodzenia, a także zapobiegają chorobom dziąseł. Estragon pozytywnie wpływa również na układ trawienny pobudzając apetyt, dlatego dobrze stosować go, jeśli mamy w domu niejadka.
Wyrazista kuchnia
W kuchni estragon ceniony jest przede wszystkim jako dodatek do ryb i wielu słynnych sosów, takich jak tatarski. Sprawdza się także jako dodatek do wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, drobiu i ryb. Lubi się także z daniami warzywnymi i zupami. Do potraw należy dodawać go z rozsądkiem i pod koniec przygotowywania, ze względu na jego mocny smak i aromat, który może zdominować inne smaki. To idealna przyprawa dla każdego, kto poszukuje w swojej kuchni wyrazistych nut.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia