KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Kurkuma doskonale sprawdza się nie tylko przy wspomnianym wcześniej curry, ale także jako przyprawa do drobiu i ryb. W kuchni marokańskiej przyprawia się nią jagnięcinę, popularna jest również jako dodatek do dań warzywnych, zwłaszcza ryżu. Warto pamiętać aby dodawać ją pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka może wyzwalać z niej goryczkę.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Przed wiekami
Kurkuma znana jest ludzkości od przeszło 4000 tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą z terenów Indii i to właśnie z tym krajem najczęściej jest kojarzona. Używana jest tam w wielu celach: jak przyprawa, barwnik oraz podczas świąt. Nam kojarzy się przede wszystkim z jedną z najbardziej charakterystycznych dla Indii potraw, czyli curry.
*Po obiedzie
Poleca się wykorzystywać ją w kuchni nie tylko ze względu na ładny wygląd oraz walory smakowe, ale również przez pozytywny wpływ na zdrowie. Kurkuma oddziałuje na wiele części naszego organizmu: od żołądka, poprzez serce aż po krew. Poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi i działa antyoksydacyjnie.
Bollywood
Kurkuma doskonale sprawdza się nie tylko przy wspomnianym wcześniej curry, ale także jako przyprawa do drobiu i ryb. W kuchni marokańskiej przyprawia się nią jagnięcinę, popularna jest również jako dodatek do dań warzywnych, zwłaszcza ryżu. Warto pamiętać aby dodawać ją pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka może wyzwalać z niej goryczkę.
Kraj pochodzenia: Indie
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia