Najczęściej kupowane przyprawy

Liść laurowy

Nowy produkt

Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach.

Więcej szczegółów

3,99 zł brutto

  • Wśród greckich bogów

    Liść laurowy to najczęściej suszone liście krzewu nazywanego wawrzynem szlachetnym. Pochodzi on z Azji, skąd w czasach starożytnych szybko przeniknął do krajów śródziemnomorskich. Tam stał się bardzo cenioną rośliną, głównie ze względu na swoje właściwości. Stał się również bohaterem wielu greckich legend, między innymi o Daphne uciekającej przed Apollem.

    *Po ciężkim obiedzie

    Liście laurowe poleca się dodawać do ciężkostrawnych dań i potraw. Pobudzają one wydzielanie się kwasów żołądkowych ułatwiając tym samym trawienie i wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia. W formie olejku stosuje się je jako środek łagodzący bóle reumatyczne, a wywar z liści dodawany do kąpieli pomaga na bóle kończyn.

    Zawsze w kuchni

    Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach. Całe liście laurowe, zamknięte w szczelnej torebce można przechowywać nawet przez okres dwóch lat.

    Kraj pochodzenia: Turcja


    *ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia

Produkty powiązane

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Inne produkty z tej kategorii (30)