KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Nowy produkt
Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wśród greckich bogów
Liść laurowy to najczęściej suszone liście krzewu nazywanego wawrzynem szlachetnym. Pochodzi on z Azji, skąd w czasach starożytnych szybko przeniknął do krajów śródziemnomorskich. Tam stał się bardzo cenioną rośliną, głównie ze względu na swoje właściwości. Stał się również bohaterem wielu greckich legend, między innymi o Daphne uciekającej przed Apollem.
*Po ciężkim obiedzie
Liście laurowe poleca się dodawać do ciężkostrawnych dań i potraw. Pobudzają one wydzielanie się kwasów żołądkowych ułatwiając tym samym trawienie i wchłanianie substancji odżywczych z jedzenia. W formie olejku stosuje się je jako środek łagodzący bóle reumatyczne, a wywar z liści dodawany do kąpieli pomaga na bóle kończyn.
Zawsze w kuchni
Całe liście laurowe najczęściej możemy spotkać w zupach, a także ciężkostrawnych potrawach z mięsa: gulaszach, bigosach, pieczeni, mięsa duszonego oraz galaret. Często można go również spotkać w marynatach oraz sosach. Całe liście laurowe, zamknięte w szczelnej torebce można przechowywać nawet przez okres dwóch lat.
Kraj pochodzenia: Turcja
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia