KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Korzeń lubczyku może być spożywany jak gotowane warzywo, co czyni z niego ciekawy dodatek do obiadów. Należy jednak pamiętać o usunięciu przed gotowaniem wierzchniej warstwy skórki z korzenia, w przeciwnym wypadku nada mu ona gorzki smak.
Chwilowy brak produktu
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Sprawdzony od lat
Lubczyk jest rośliną znaną i od wielu lat stosowaną zarówno w kuchni jak i w medycynie. W obu tych dziedzinach wykorzystuje się niemal każdą jego część: liście, łodygi oraz korzeń. Obecność tego ziela w naszych kuchniach i apteczkach zawdzięczamy Rzymianom, którzy przywieźli go z terenów dzisiejszego Afganistanu i Iraku.
*Dla nerek
Lubczyk znany jest głównie ze wspomagania pracy nerek i działania moczopędnego. Warto pamiętać, że poprawia także krążenie krwi, a prze to ma również działanie rozgrzewające. Poprawia także apetyt oraz pomaga w zaburzeniach trawienia, pobudzając wytwarzanie się kwasów żołądkowych. Eliminuje także dolegliwości występujące po ciężkich i obfitych obiadach, czyli kolki i wzdęcia.
Na talerzu
Korzeń lubczyku może być spożywany jak gotowane warzywo, co czyni z niego ciekawy dodatek do obiadów. Należy jednak pamiętać o usunięciu przed gotowaniem wierzchniej warstwy skórki z korzenia, w przeciwnym wypadku nada mu ona gorzki smak. W celach zdrowotnych można także przyrządzać z niego napary i herbatki.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia