KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Ziele lubczyku najczęściej dodawane jest do rożnych zup, zwłaszcza tych, które zawierają w sobie warzywa: ziemniaki, fasolę, soczewicę oraz groszek. Polecamy go także do przygotowywania mięs duszonych oraz potraw z owoców morza.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
*Z legionistami
Lubczyk wywodzi się z terenów dzisiejszego Afganistanu i Iranu. Do Europy został sprowadzony przez Rzymian, który wysoko cenili sobie jego właściwości lecznicze, a także stosowali go w kuchni. Później szybko rozprzestrzenił się po całej Europie. W naszej kulturze pełni rolę afrodyzjaku. Liście lubczyku wplatano we włosy pannom młodym jak wróżbę na pomyślne życie w małżeństwie.
*Zdrowotny obiad
Medycyna zna kilka zastosowań dla ziela lubczyku. Przede wszystkim korzystnie wpływa on na trawienie, rozwiązuje problem wzdęć oraz kolek, a także pomaga w zwalczaniu słabego apetytu. Jedną z jego najbardziej znanych właściwości jest poprawianie pracy nerek i działanie moczopędne.
Częsty gość w kuchni
Ziele lubczyku najczęściej dodawane jest do rożnych zup, zwłaszcza tych, które zawierają w sobie warzywa: ziemniaki, fasolę, soczewicę oraz groszek. Polecamy go także do przygotowywania mięs duszonych oraz potraw z owoców morza. Możesz natrzeć nim misę, w której podajesz sałatkę, aby nabrała ona charakterystycznego, orzeźwiającego zapachu lubczyku.
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia