KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.
O tym, że migdały wykorzystuje się do przyrządzania ciast, lodów i wielu innych deserów, wiedzą chyba wszyscy. Będą też świetnym dodatkiem do zup, sosów, dań mięsnych, a także białych serów i wszelkiej maści twarożków. Posłużą też jako znakomita panierka do ryb i mięs.
Migdały są chętnie wykorzystywane w cukiernictwie – jako dodatek do ciast, lodów i deserów. Na ich bazie przygotowuje się masę marcepanową, bez której trudno sobie wyobrazić chociażby torty. Jednak delikatny smak migdałów sprawia, że okazują się one wybornym akcentem dla dań mięsnych, sałatek i surówek. Można też nimi posypać gęste zupy lub dodać do dipów...
Migdały to nasiona migdałowca, które uznawane są za najszlachetniejszy rodzaj orzechów. Ich największe plantacje znajdują się w słonecznej Kalifornii. Jeszcze do niedawna sięgano po nie przy okazji świąt i rodzinnych uroczystości. Dzisiaj możemy je mieć cały czas pod ręką, dodając do ulubionych wypieków i dań.