KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.
Podkategorie
Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!
Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!
Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.
Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.
Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.
W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.
Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.
Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.
Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.
Płatki orkiszowe można przygotowywać jak całą resztę płatków z tej rodziny. Na wodzie, czy na mleku roślinnym będą na pewno smakowały wyśmienicie. Warto do nich dodać odrobinę miodu, uzyskają dzięki temu przyjemnie słodki smak. Lubią się ze wszelkimi owocami. Z powodzeniem możesz dodać do nich i świeże i suszone owoce, na szczególną uwagę zasługuje...
Wykorzystywanie płatków jaglanych było kiedyś bardzo popularne. Dziś sięgają po nie osoby świadomie chcące żyć według zdrowej diety. Te płatki wytwarzane są z ziaren prosa, dzięki czemu są wyjątkowo zdrowe, a co najważniejsze – nie zawierają glutenu, jest to świetna wiadomość, dla osób chorujących na celiakię.
Pinole najczęściej goszczą w polskich domach jako słona przekąska. Jednak ich zastosowanie jest znacznie szersze i bogatsze. Bez nich kuchnia włoska nie miałaby tak doskonałego smaku i aromatu. Orzeszki są podstawowym składem prawdziwego włoskiego pesto. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty możesz dodać odrobinę pinoli do jagnięciny, a przegryzane z serami...
Gryka jest ziarnem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Ma specyficzny zapach, który nie jest przyjemny dla każdego. Jednak jeśli ktoś polubi płatki gryczane, na pewno szybko się od nich nie uwolni. W smaku są bardzo delikatne, ale wyraziste, dzięki temu chce się smakować je jeszcze dłużej.
Rozgryzione ziarnko sezamu ma przyjemnie orzechowy smak. Jednak jest to smak znacznie subtelniejszy, niż ten znany z rozgryzionych orzechów. W smaku tych ziaren można dostrzec przyjemną słodycz, która jest jedynie lekkim dodatkiem do orzechowego posmaku.
Dzięki swojemu niebanalnemu smaku sezam znalazł zastosowanie w wielu kuchniach całego świata. Najpopularniejszą sezamową przekąską są sezamki, którymi każdy z nas zajadał się w dzieciństwie. Możesz je przygotować samodzielnie, wystarczy do sezamu dodać miodu i domowe sezamki będą gotowe.
Ziarna konopi większości z nas kojarzą się z nasionami, z których wyrośnie marihuana. Nic bardziej mylnego, ziarenka uzyskuje się z dwóch różnych roślin. Jedne zupełnie legalne, które uzyskuje się z konopi siewnych i drugie znacznie popularniejsze, które są silnym środkiem pobudzającym – konopie indyjskie.
Słonecznik łuskany sam w sobie może być smakowitą przekąską między posiłkami, a oprócz tego doskonałym dodatkiem do porannego musli lub owsianki. Posłuży także jako dodatek do ciast i deserów lub posypka do domowego chleba i innych wypieków. Słonecznik łuskany można tez podprażyć z przyprawami, a następnie dodać do sałatek, surówek lub sosów, co z...
Choć pestki dyni mogą być świetną przekąską w ciągu dnia, to ze względu na swój unikalny smak będą też świetnym dodatkiem do innych dań, m.in. jako posypka do kanapek, panierka do mięsa i ryb, dodatek do musli, owsianki, a także wzbogaci smak różnego rodzaju zup i kremów.
Choć soczewica króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, w polskiej również świetnie się sprawdza. Te drobne czerwone ziarenka mogą znaleźć wiele kulinarnych zastosowań – od zupy soczewicowej, przez dodatek do mięs, jako baza do kotletów i jako element słodkich deserów.
Dzięki temu, że ugotowana soczewica zielona pozostaje sypka świetnie sprawdza się w sałatkach. Dodana do fasolki szparagowej, ze sporą ilością musztardy jest nie tylko smaczną, ale bardzo sycącą przekąską. Możesz ją dodać do zup, zachowa swoją zwartą konsystencję, dzięki czemu zupa będzie