Najczęściej kupowane przyprawy

Naleśniki kokosowe z karmelizowanymi bananami i hibiskusem

Naleśniki kokosowe z karmelizowanymi bananami i hibiskusem


Składniki:

  • Na naleśniki:
  • 1 szklanka mleka kokosowego (min 60%)
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli himalajskiej
  • Dodatkowo:
  • 2 banany
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • kilka suszonych kwiatów hibiskusa


Przygotowanie:

  1. Mleko, mąkę i ksylitol energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji gęstości śmietany. Patelnię do naleśników rozgrzewamy i delikatnie smarujemy tłuszczem. Smażymy naleśniki z dwóch stron po 1 minutę lub do zarumienienia. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.
  2. Banany przekrawamy na połówki wzdłuż i układamy na patelni, polewamy syropem z agawy i po kilka minut z każdej strony karmelizujemy.
  3. Suszone kwiaty hibiskusa ucieramy w moździerzu.
  4. Na talerzu układamy naleśnik, połówkę karmelizowanego i zawijamy wedle uznania.
  5. Posypujemy proszkiem z kwiatów hibiskusa.

Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler
Portfolio: monikaszeffler.pl
Blog: przezogrodek.pl