Składniki:
- Na naleśniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego (min 60%)
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta soli himalajskiej
- Dodatkowo:
- 2 banany
- 1 łyżka syropu z agawy
- kilka suszonych kwiatów hibiskusa
Przygotowanie:
- Mleko, mąkę i ksylitol energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji gęstości śmietany. Patelnię do naleśników rozgrzewamy i delikatnie smarujemy tłuszczem. Smażymy naleśniki z dwóch stron po 1 minutę lub do zarumienienia. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.
- Banany przekrawamy na połówki wzdłuż i układamy na patelni, polewamy syropem z agawy i po kilka minut z każdej strony karmelizujemy.
- Suszone kwiaty hibiskusa ucieramy w moździerzu.
- Na talerzu układamy naleśnik, połówkę karmelizowanego i zawijamy wedle uznania.
- Posypujemy proszkiem z kwiatów hibiskusa.
Przepis i zdjęcia: Monika Szeffler
Portfolio: monikaszeffler.pl
Blog: przezogrodek.pl