Jednoskładnikowe

Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

Jednoskładnikowe Jest 78 produktów.

na stronę
  • Choć suszenie może nieco zmodyfikować smak oraz aromat poru, to nawet w takiej formie pozostają one na tyle intensywne, że warzywo staje się nieocenionym dodatkiem dla wielu potraw, wzbogacając smak sałatek, surówek, zup czy farszy do mięs. Na pewno warto mieć zawsze pod ręką suszony por, który pozwoli łatwo i szybko urozmaicić codzienne posiłki.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Specyficzny aromat rozmarynu jest chyba jednak najbardziej doceniany w kuchni. Dzięki tej przyprawie przygotowywane dania mięsne, zupy czy sosy nabiorą wyjątkowego, korzennego i lekko gorzkiego smaku, co tylko podkreśli ich charakter. Mięsa, do których szczególnie zaleca się dodanie rozmarynu, to baranina, wieprzowina, jagnięcina, a także drób.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Sól himalajską różową można stosować podczas gotowania mięs, kasz, ziemniaków czy sałatek. Warto jednak pamiętać, że przechowywana w szczelnym pojemniku sól łatwo się krystalizuje. Aby tego uniknąć, wystarczy wrzucić do niej laskę cynamonu lub ziarenko ryżu, które absorbują wilgoć.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Szczypiorek bardzo lubi się z wszelkimi rodzajami twarożków i innych produktów mlecznych. Wystarczy do twarożku dodać odrobiny suszu, szczypty pieprzu i soli i masz gotowe pełnowartościowe i co najważniejsze smaczne śniadanie. Bez tej przyprawy smak chłodników nie byłby taki sam, doskonale podkreśla i uwypukla najważniejsze cechy serwowanego dania.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Trawa cytrynowa bardzo lubi się z mleczkiem kokosowym i właśnie w tym połączeniu najczęściej występuje w kuchni tajlandzkiej. Ta przyprawa powszechnie stosowana jest z różnego rodzajami mięs i dodaje wyśmienitego aromatu, wszystkim ostrym potrawom. Możesz ją stosować z owocami morza, dzięki czemu będą miały wyrazisty i orzeźwiający aromat.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W Azji gdzie ta przyprawa ma największą popularność, używana jest praktycznie do wszystkiego. Z powodzeniem możesz ją dodać do potraw, w których występuje mleko kokosowe. Połączenie słodkości, ostrości i orzeźwienia rozpali Twoje zmysły do czerwoności. Dodana do potraw z curry nadaje im jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W tymianku kochają się Francuzki, którzy dodają go wielu dań, ale również traktują jako najwspanialszy element ozdobny. Jego aromat jest tak wyśmienity i uniwersalny, że znajduje swoje miejsce w większości dań mięsnych i w daniach z drobiu. Jest obowiązkowym dodatkiem do masła i majonezu ziołowego.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W wielu ciastach, czy puddingach obecność wanilii jest po prostu obowiązkowa. Chyba nikt nie wyobraża sobie szarlotki bez przyjemnego zapachu wanilii przeplatanego z aromatem cynamonu. Ta przyprawa świetnie sprawdza się we wszystkich słodkich daniach, nalewkach i wypiekach. Cena za 1 sztukę.

    17,95 zł W magazynie
    W magazynie
  • Sumak ma specyficzny cierpki posmak. Świetnie nada się do podkreślenia smaku takich mięs, jak cielęcina, jagnięcina czy wołowiny. Nada także wyjątkowej nuty sałatkom, farszom czy potrawom przygotowywanym z ryżem oraz rybom. Będzie też doskonałą bazą dla wszelkiego rodzaju dipów. Sumak „lubi” też towarzystwo hummusu i soczewicy.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Zapach tej przyprawy należy do grona najlepszych aromatów na świecie. Jej delikatność, połączona z subtelną słodyczą i delikatnym posmakiem pomarańczy przypomina o pięknych chwilach spędzonych w gronie najbliższych. Jej smak jest tak potulny, że najznakomitsi kucharze świata dodają ją do ciast, a nawet lodów.

    4,49 zł W magazynie
    W magazynie
  • Surowy imbir w smaku jest nieco inny od imbiru wcześniej wysuszonego i zmielonego, dlatego też warto znać zastosowanie obu składników. Mielony dodaje fantastycznego aromatu ciastom i ciastkom, dodany do pieczonych jabłek, nadaje im bardziej wyrazistego smaku. Z powodzeniem może być używany do mięsnych pasztetów, w których będzie lekko wyczuwalny.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Galangal mielony przywędrował do nas z odległych terenów Indonezji. Jest jednym z kluczowych składników dla kuchni tajskiej i chińskiej, tym popularnych dań takich jak na przykład zupa tom kha. Swoim wyglądem i aromatem przypomina nieco imbir, a ceniony jest właśnie ze względu na wyraźny, pikantny smak z nutą goryczki.

    3,59 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 61 - 72 z 78 elementów