Jednoskładnikowe

Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

Jednoskładnikowe Jest 74 produktów.

na stronę
  • Czarny pieprz znany jest od starożytności, kiedy to był cennym towarem handlowym. Jego wyjątkowo wyrazisty i intensywny smak zna każdy mieszkaniec naszego globu.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Cała tajemnica tej przyprawy zawiera się w jej zbiorach. Niewiele osób wie, ale pieprz biały zbiera się z tego samego krzaczka co pieprz czarny.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, o której wzmianki pojawiają się już w Biblii. Do Europy trafił w XVI w. i do dzisiaj króluje w kuchni niemal każdego kraju, stając się wyśmienitym dodatkiem do dań słodkich, jak i słonych.

    2,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W teorii pieprz czerwony nie ma nic wspólnego z pieprzem czarnym, białym lub zielonym. Tradycyjny pieprz pochodzi z miasta Malabar, położonego w Indiach. Tymczasem pieprz czerwony wywodzi się z Ameryki Południowej i produkuje się go głównie z owoców dwóch drzew: pieprzowca brazylijskiego i peruwiańskiego.

    3,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Czosnek niedźwiedzi swoją nazwę zawdzięcza legendzie. Według niej germańskie plemiona zauważyły, że niedźwiedzie w pierwszej kolejności po przebudzeniu zjadają niewielką, zieloną roślinę o białych kwiatach. Uznali, że dodaje sił tym potężnym zwierzętom, więc sami zaczęli ją stosować, aby wzmacniać swoich wojowników.

    3,19 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • To inaczej liście krzewu nazywanego w naszym kraju wawrzynem szlachetnym. Posiadają wiele cennych właściwości leczniczych* oraz kulinarnych. To roślina silnie zakorzeniona w greckiej kulturze, gdzie uważana była za "lek doskonały".

    2,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Charakterystyczna, intensywnie żółta kurkuma kojarzy nam się głównie z kuchnią orientalną, a przede wszystkim z Indiami. Nie ma w tym nic dziwnego, jest tam powszechnie wykorzystywana nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także jako lek, barwnik oraz ważny element religijnych rytuałów.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Kwiat gałki muszkatołowej pochodzi z Wysp Korzennych będących częścią należącego do Indonezji Archipelagu Malajskiego. Dla odróżnienia od ziarna gałki, które stanowi zupełnie oddzielną przyprawę, kwiat określany jest również mianem Macis. Po zebraniu owoców muszkatołowca, odrzuca się wierzchnią warstwę wraz z miąższem.

    2,95 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Kardamon jest bardzo wyrazisty, ale specyficzny w smaku. W pierwszym uderzeniu można poczuć mocno korzenny aromat, który po chwili staje się przyjemnie ciepły i rozgrzewający, aby pod koniec delektowania się przyprawą poczuć wyraźnie orzeźwiający, kamforowy smak.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Pomidor był pierwotnie uprawiany w Meksyku przez Azteków. A słowo „tomati” oznaczało w ich języku „pulchny owoc”. Do Europy zostały sprowadzone w XVI w. na skutek wcześniejszych odkryć Kolumba. I pierwszym krajem Starego Kontynentu, gdzie poznano ich smak była Hiszpania.

    4,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Sól himalajska różowa gruba to jeden z nielicznych produktów na ziemi, który można śmiało uznać za wolny od jakichkolwiek toksyn. Nic dziwnego skoro liczy ona 250 mln lat, czyli pochodzi z czasów, gdy Ziemia nie była niczym właściwie skażona. Współcześnie sól himalajska okazuje się najczystszą i najzdrowszą solą, jaką można stosować w celach spożywczych i...

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Co prawda najpopularniejszą formą cynamonu jest zmielona postać, ale na sklepowych półkach nie brakuje również tej przyprawy w formie lasek. Oba warianty powstają na bazie kory drzewa cynamonowego.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
Pokazuje 1 - 12 z 74 elementów