KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Katalog
Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.
Podkategorie
Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.
Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!
Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!
W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.
Czarny pieprz znany jest od starożytności, kiedy to był cennym towarem handlowym. Jego wyjątkowo wyrazisty i intensywny smak zna każdy mieszkaniec naszego globu.
Cała tajemnica tej przyprawy zawiera się w jej zbiorach. Niewiele osób wie, ale pieprz biały zbiera się z tego samego krzaczka co pieprz czarny.
Ta kompozycja to mieszanina ziaren pieprzu o czterech kolorach: czarnym, zielonym, czerwonym i białym.
Pomidor suszony na słońcu (połówki) to doskonały sposób, aby uczynić potrawę jeszcze bardziej aromatyczną i smakowitą. Jako że uznawany jest za obowiązkowy składnik kuchni włoskiej sprawdzi się jako dodatek do dań charakterystycznych dla tego regionu, na przykład bruschetty.
SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: pasternak, marchew, pietruszka, por, seler.
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę, czosnek, ostrą paprykę, świeżą pietruszkę i dedykowaną przyprawę...
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, o której wzmianki pojawiają się już w Biblii. Do Europy trafił w XVI w. i do dzisiaj króluje w kuchni niemal każdego kraju, stając się wyśmienitym dodatkiem do dań słodkich, jak i słonych.
W teorii pieprz czerwony nie ma nic wspólnego z pieprzem czarnym, białym lub zielonym. Tradycyjny pieprz pochodzi z miasta Malabar, położonego w Indiach. Tymczasem pieprz czerwony wywodzi się z Ameryki Południowej i produkuje się go głównie z owoców dwóch drzew: pieprzowca brazylijskiego i peruwiańskiego.
Mieszanka suszu warzywnego - grys polecamy do zup, sosów oraz farszu. SKŁADNIKI W ZMIENNYCH PROPORCJACH: pasternak, marchew, pietruszka nać, cebula, por, seler.
Na pierwszy plan wkrada się zapach czosnku, który jest bardzo ważnym elementem włoskiej kuchni. Później ustępuje miejsca ostrej papryce, która mocna daje się we znaki osobom wrażliwym na pikantne doznania. W potrawach lekko czuć sól, bez której makarony wydawałyby się bez smaku. Te różne, ale idealnie pasujące do siebie smaki i aromaty tworzą prawdziwą...
Sól himalajska różowa gruba to jeden z nielicznych produktów na ziemi, który można śmiało uznać za wolny od jakichkolwiek toksyn. Nic dziwnego skoro liczy ona 250 mln lat, czyli pochodzi z czasów, gdy Ziemia nie była niczym właściwie skażona. Współcześnie sól himalajska okazuje się najczystszą i najzdrowszą solą, jaką można stosować w celach spożywczych i...
Doskonała mieszanka wielu znanych i uwielbianych aromatów składa się z curry, papryki słodkiej, gorczycy, cebuli, czosnku, marchwi i soli himalajskiej – przypraw, które w Polsce są uwielbiane.