ORZECHY, ZIARNA I PESTKI

Orzechy obecne w kuchniach całego świata są nie bez powodu – po pierwsze są niebywale smaczne, a po drugie są bardzo odżywcze. Stanowią podstawę wielu dań, jednak najlepsze są świeże, jedzone prosto z pudełka. Ziarna słoneczniki i pestki dyni pojawiają się coraz częściej jako dodatek do potraw, do tej pory większość z nas zjadała je jako przekąski pomiędzy posiłkami. Świetnie sprawdzają się one jako posypka do sałatek – nie tylko dodają jej smaku, ale także wielu potrzebnych organizmowi właściwości.

ORZECHY, ZIARNA I PESTKI Jest 39 produktów.

Podkategorie

  • Orzechy

    Orzechy w diecie człowieka swoje miejsce znalazły tysiące lat temu – nic w tym dziwnego, w końcu oprócz doskonałego smaku mają też wiele prozdrowotnych zastosowań. Jednak to właśnie przez swój doskonały smak zdobyły taką popularność. I choć w różnych zakątkach świata, różne orzechy są na podium w ilości zjadanych, tak ogólnie można przyjąć, że zjadamy kilkaset tysięcy ton orzechów rocznie!

    Spotkasz tutaj znane i lubiane przez wszystkich orzechy włoskie i laskowe, ale niektóre produkty na pewno Cię zaskoczą – znasz orzeszki macadamia albo pecan? Są doskonałe w smaku i zupełnie inne od znanej Ci dotąd orzeszkowej rodziny, na pewno będziesz zachwycony!

  • Migdały

    Drzewa migdałowca, z których pozyskiwane są migdały, uprawiane są od tysiącleci – najstarsze znalezisko migdałowca pochodzi z okresu Starożytnego Egiptu. Nic w tym dziwnego – migdały mają wielu miłośników, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia choćby jednego migdała. Owoce migdałowca można jeść surowe i te są najbardziej popularne. Z powodzeniem wykorzystywane są również we wszelkiego rodzaju wypiekach, a nawet stanowią dodatek do mięsa! Nie mogłoby ich zabraknąć w bożonarodzeniowych daniach, a przede wszystkim w mazurku i kutii.

  • Ziarna

    Różnego rodzaju ziarna uprawiane przez człowieka są od tysiącleci, szacuje się, że najstarszą uprawianą rośliną oleistą był sezam. Nic w tym dziwnego – oprócz tego, że jedzone samodzielnie są rewelacyjną przekąską i z powodzeniem można z nich przygotowywać wiele potraw, to dodatkowo są bogate w różne mikroelementy potrzebne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Znajdziesz tutaj ziarna z najwyższej pułki, które pochodzą z ekologicznych upraw. Czekają na Ciebie między innymi ostatnio niesamowicie popularne nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską albo te doskonale wszystkim znane i używane w polskiej kuchni od lat – ziarna siemienia lnianego.

  • Pestki

    W każdej kuchni można znaleźć różnego rodzaju pestki. Tysiące lat temu znalazły swoje zastosowanie w kuchni i rozgościły się w niej na dobre. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Są na tyle dobre i zdrowe, że można je chrupać do woli.

    Pestki dyni i słonecznika mogą być smaczną i zdrową przekąską spożywaną pomiędzy posiłkami. Dostarczają one organizmowi człowieka wiele ważnych składników. Możesz je również wykorzystać jako dodatek do porannych musli i płatków śniadaniowych, a także dodawać do różnych dań.

  • Kasze i płatki

    Płatki jaglane, żytnie, orkiszowe, czy gryczane stanowią podstawę zdrowego i niesamowicie sycącego śniadania – są prawdziwą bombą energii! Od wielu wieków systematycznie pojawiają się na polskich stołach i moda na nie absolutnie nie przemija.

    Kto wyobraża sobie polską kuchnię bez kaszy? Wszelkie gulasze nie mogłyby bez niej istnieć. Można z nich przygotować nawet desery. W czasie ostatniej mody na kaszę jaglaną w ekskluzywnych restauracjach można spotkać wiele wyśmienitych deserów stworzonych na jej bazie.

na stronę
  • Orzechy laskowe znane są ze swojego niepowtarzalnego, słodkiego smaku. Nic dziwnego, że są tak chętnie dodawane do ciast, ciasteczek, kremów i wszelkiego rodzaju deserów. Same w sobie będą też świetną przekąską.

    6,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Orzechy arachidowe, inaczej nazywane orzeszkami ziemnymi lub fistaszkami, pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane już dwa tysiące lat przed naszą erą. Do Europy trafiły w XVI wieku. Doceniane są nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również ze względu na właściwości zdrowotne.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • O tym, że migdały wykorzystuje się do przyrządzania ciast, lodów i wielu innych deserów, wiedzą chyba wszyscy. Będą też świetnym dodatkiem do zup, sosów, dań mięsnych, a także białych serów i wszelkiej maści twarożków. Posłużą też jako znakomita panierka do ryb i mięs.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Te drobne nasionka rewelacyjnie smakują w budyniu, wystarczy, że dodasz do nich mleko kokosowe, cukier waniliowy i kilka ulubionych owoców. Na pewno zachwycisz się smakiem tego wyśmienitego deseru. Największą zaletą chia jest ich bardzo proste wykorzystywanie. Nie musisz głowić się nad wyszukanymi przepisami, wystarczy, że dorzucisz kilka łyżeczek nasion...

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Płatki są bardzo uniwersalnym produktem. Możesz dodać je do mleka, zagotować na wodzie, świetnie smakują z jogurtem. Możesz je zmielić i otrzymasz zdrową mąkę owsianą, która z powodzeniem może być wykorzystana przy wypiekach. W używaniu płatków ogranicza Cię, jedynie Twoja wyobraźnia, są świetnym narzędziem do kulinarnych, zdrowych eksperymentów.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Słonecznik łuskany sam w sobie może być smakowitą przekąską między posiłkami, a oprócz tego doskonałym dodatkiem do porannego musli lub owsianki. Posłuży także jako dodatek do ciast i deserów lub posypka do domowego chleba i innych wypieków. Słonecznik łuskany można tez podprażyć z przyprawami, a następnie dodać do sałatek, surówek lub sosów, co z...

    3,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Orzechy brazylijskie to wcale nie orzechy, ale nasiona znajdujące się w kulistych i dość twardych owocach drzewa nazywanego orzesznicą, która rośnie głównie w dorzeczach Amazonki.

    12,95 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Migdały są chętnie wykorzystywane w cukiernictwie – jako dodatek do ciast, lodów i deserów. Na ich bazie przygotowuje się masę marcepanową, bez której trudno sobie wyobrazić chociażby torty. Jednak delikatny smak migdałów sprawia, że okazują się one wybornym akcentem dla dań mięsnych, sałatek i surówek. Można też nimi posypać gęste zupy lub dodać do dipów...

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Płatki żytnie możesz dodać do mleka, do tego dorzuć kilka owoców i otrzymasz szybkie i smaczne śniadanie. Możesz również bardziej pokombinować, jeśli zrobisz żytnie ciasteczka, cała Twoja rodzina na pewno będzie zdrowo zachwycona. Możesz z nich przygotować wymyślne i pełnowartościowe, słodkie desery.

    2,49 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
  • Rozgryzione ziarnko sezamu ma przyjemnie orzechowy smak. Jednak jest to smak znacznie subtelniejszy, niż ten znany z rozgryzionych orzechów. W smaku tych ziaren można dostrzec przyjemną słodycz, która jest jedynie lekkim dodatkiem do orzechowego posmaku.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Choć pestki dyni mogą być świetną przekąską w ciągu dnia, to ze względu na swój unikalny smak będą też świetnym dodatkiem do innych dań, m.in. jako posypka do kanapek, panierka do mięsa i ryb, dodatek do musli, owsianki, a także wzbogaci smak różnego rodzaju zup i kremów.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Orzechy pecan znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i wszelkiej maści deserów. Na ich bazie przygotowuje się m.in. słynne pralinki orleańskie oraz ciasto pekanowe. Mogą też być doskonałą przekąską, spożywaną na surowo lub w formie suszonej, a nawet kandyzowanej.

    10,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
Pokazuje 1 - 12 z 39 elementów