Jednoskładnikowe

Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

Jednoskładnikowe Jest 77 produktów.

na stronę
  • Czarnuszka należy do tych przypraw, które z całą pewnością zasługują na większe zainteresowanie miłośników gotowania. Czarnuszka doskonale podkreśli smak pieczywa i serów, nadając im przy okazji apetycznego „oblicza”. Niewiele osób wie, że czarnuszka połączona z miodem okaże się doskonałą marynatą do mięsa. Przyprawa ta może też być doskonałą alternatywą...

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Cząber ogrodowy odznacza się pieprznym smakiem i intensywnym zapachem. Przez długi czas królował w kuchni, dopóki nie został wyparty przez pieprz. Przyprawa ta szczególnie dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na bazie roślin strączkowych. Można ją też śmiało dodawać do zup, sosów, mięs i grzybów. Cząber świetnie współgra z innymi przyprawami, w...

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Cząber górski ze względu na swój ostry i korzenny smak okaże się świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie dziczyzny. Na bazie cząbru przygotujemy tez aromatyczną marynatę do dań z grilla. Przyprawa stworzy wyborną kompozycję z pomidorami, warzywami strączkowymi i rybami, na przykład pstrągiem. Podkreśli też smak sosów, farszy i sałatek.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Za pomocą czosnku granulowanego możesz przyprawiać przede wszystkim mięsa: dziczyznę, wołowinę, jagnięcinę i wieprzowinę, przygotowywane w niemal każdy sposób. Doskonale uzupełni także smak ryb i owoców morza. Osoby preferujące dania bezmięsne mogą wykorzystać go do zrobienia aromatycznych sosów i dipów sałatkowych.

    3,59 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • W kuchni estragon ceniony jest przede wszystkim jako dodatek do ryb i wielu słynnych sosów, takich jak tatarski. Sprawdza się także jako dodatek do wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, drobiu i ryb. Lubi się także z daniami warzywnymi i zupami.

    2,49 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Aromatyczna gałka muszkatołowa to bardzo dobrze podkreśla i wydobywa smak mięsa, nie tylko tego przygotowywanego na obiad, ale także kiełbas czy pasztetów własnego wyrobu. Charakterystyczny korzenny aromat w tradycyjnym, polskim pierniku oraz w grzanym winie to także jej sprawka. ...

    4,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Wykorzystuje się ją również do przygotowywania wielu aromatycznych ciast, w tym tradycyjnego, polskiego piernika. Według wielu przepisów gałka muszkatołowa jest "obowiązkowym gościem" także w grzanym winie.

    4,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Galangal to przyprawa istotna przede wszystkim dla kuchni z Dalekiego Wschody, przede wszystkim polecana do dań z ryb i owoców morza, a także warzyw. Znakomicie współgra z chilli, cytryną i imbirem, dlatego doskonale nadaje się do tworzenia własnych, ostrych mieszanek. W niewielkiej ilości z powodzeniem podkreśli smak kurczaka.

    3,69 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Biała gorczyca można powiedzieć że jest obowiązkowym elementem przede wszystkim wielu marynat do mięsa i przetworów. Jest także bazową przyprawą stosowaną do produkowania różnych rodzajów znanych musztard: angielskiej i łagodnej francuskiej. Zmielone lub rozgniecione nasiona mogą stać się znakomitą podstawą do stworzenia musztardy własnego wyrobu.

    1,99 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Czarna gorczyca to przyprawa dla każdego miłośnika ostrych i wyrazistych smaków. Jest podstawowym elementem niemal każdej znanej musztardy francuskiej: Bordeaux, Dijon, czy też Meaux. Znakomicie nadaje się także do przyprawiania marynat mięsnych oraz przetworów z warzyw, takich jak na przykład kiszone lub konserwowe ogórki.

    2,19 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Te maleńkie patyczki można dodać do grzanego wina, dzięki czemu wino uzyska charakterystyczny dla siebie aromat. Kompoty wzbogacone goździkami mają pełniejszy smak. Ta przyprawa chętnie wykorzystywana jest przez doświadczonych kucharzy do marynat dobrej jakości mięs.

    4,29 zł W magazynie
    W magazynie
    0 Opinie
  • Ten dodatek kojarzony jest przede wszystkim z bożonarodzeniowym czasem. Goździki stanowią podstawowy element nie tylko wielu dań, ale także dekoracji. Zmielone można dodawać do praktycznie każdego dania, w którym chcemy uzyskać korzenny aromat i są nieodzownym elementem świątecznych wypieków. goździki,mielone,korzenne

    4,39 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
    0 Opinie
Pokazuje 25 - 36 z 77 elementów