PRZYPRAWY

Przyprawy znane i doceniane są od tysiącleci. Dzięki handlowaniu nimi król Salamon dorobił się ogromnego bogactwa, a pozyskiwanie przypraw było głównym celem Krzysztofa Kolumba w podróżach do Indii. Kiedyś dla wielu nieosiągalne, dziś dominują w każdej kuchni, a my nie wyobrażamy sobie ugotowania obiadu bez ich użycia. Rosół bez soli, mięso bez pieprzu, sosy bez czosnku – to wszystko wydawałoby się nam zupełnie pozbawione smaku. W polskiej kuchni dominują przyprawy ziołowe i warzywne, jednak przyprawy korzenne nie są wcale obce – przez swoje rozgrzewające właściwości, świetnie sprawdzają się w zimowe dni.

PRZYPRAWY Jest 171 produktów.

Podkategorie

  • Jednoskładnikowe

    Przyprawy jednoskładnikowe są najbardziej doceniane w świecie kulinariów, a ceny tych najbardziej szlachetnych przyprawiają o zawrót głowy. To w ich szeregach znajduje się ten najdroższy – szafran, którego ceny sięgają kilku tysięcy złotych za kilogram. Te przyprawy można podzielić na trzy kategorie – ziołowe, warzywne i korzenne. To właśnie po przyprawy korzenne – prawdopodobnie głównie po gałkę muszkatołową płynął Ferdynand Magellan na Wysyp Moluki, kiedy to okrążył kulę ziemską. W każdym polskim domu na półkach znajdzie się co najmniej kilka jednoskładnikowych przypraw.  

  • Mieszanki przypraw bez soli

    Mieszanki przypraw są doskonale skomponowane z ziołowych i warzywnych składników, na próżno szukać w nich soli, dla Twojego zdrowia są jej pozbawione. Większości amatorom kuchni ogromny problem sprawia dobranie odpowiednich przypraw do danej potrawy. Z mieszankami nie ma tego problemu – znajdziesz w nich przyprawy dedykowane specjalnie dla drobiu, wieprzowiny, wołowiny, dań jednogarnkowych i wielu innych potraw. Znajdziesz tutaj różnobarwne, pełne smaków i aromatów przyprawy do wszystkich potraw świata. Z nimi gotowanie nie będzie już takie straszne!

  • Mieszanki przypraw z solą himalajską różową

    Stworzone, aby ułatwić gotowanie, mieszanki przypraw zawierają w sobie same naturalne – ziołowo-warzywne, najwyższej jakości składniki, którym towarzyszy sól himalajska. Zdobyła ona ogromną popularność kilka lat temu i nie ma się co temu dziwić – jest znacznie zdrowsza od popularnej białej soli. Choć wielu przyznaje, że jest odrobinę mniej słona, tak w jej towarzystwie inne składniki zyskują na smaku. Mocno włoska mieszanka przypraw Aglio Olio bez jej udziału nie smakowałaby tak samo. Dzięki tym mieszankom, dania wychodzące spod Twojej ręki będą smakowały wyśmienicie!

  • Pieprz i sól

    W Polsce od wieków niekwestionowanym numerem jeden wśród przypraw jest pieprz czarny ex aequo z  solą białą. Dodajemy je do wszystkiego – do zup, mięs, sosów, ryb, a nawet do niektórych deserów. Jednak świat kulinariów nie kończy się na czarnym pieprzu i białej soli – ma nam znacznie więcej do zaoferowania.
     
    Poznałeś już pieprz cytrynowy, który idealnie pasuje do ryb? Albo ten piekielnie ostry pieprz cayenne, który dodany do dań jednogarnkowych idealnie podkreśla ich smak? Podobnie jest z solą – potrawy z dodatkiem różowej soli himalajskiej nie tylko zyskują na smaku, ale także na właściwościach zdrowotnych. Świat tych dwóch przypraw jest niebywale bogaty, a każda lekka zmiana w bazowym produkcie daje zupełnie nowy smak, przez co znane Ci dotąd potrawy możesz ciągle odkrywać na nowo.

na stronę
  • Chilli to przyprawa uzyskiwana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej – rośliny, która na największą skalę jest uprawiane w Ameryce Południowej i w południowej części Azji. Chilli, nie bez przyczyny, nazywa się jedną z najostrzejszych przypraw świata.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Czarnuszka należy do tych przypraw, które z całą pewnością zasługują na większe zainteresowanie miłośników gotowania. Czarnuszka doskonale podkreśli smak pieczywa i serów, nadając im przy okazji apetycznego „oblicza”. Niewiele osób wie, że czarnuszka połączona z miodem okaże się doskonałą marynatą do mięsa. Przyprawa ta może też być doskonałą alternatywą...

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Cząber ogrodowy odznacza się pieprznym smakiem i intensywnym zapachem. Przez długi czas królował w kuchni, dopóki nie został wyparty przez pieprz. Przyprawa ta szczególnie dobrze komponuje się z potrawami przygotowanymi na bazie roślin strączkowych. Można ją też śmiało dodawać do zup, sosów, mięs i grzybów. Cząber świetnie współgra z innymi przyprawami, w...

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Cząber górski ze względu na swój ostry i korzenny smak okaże się świetnym dodatkiem do mięs, szczególnie dziczyzny. Na bazie cząbru przygotujemy tez aromatyczną marynatę do dań z grilla. Przyprawa stworzy wyborną kompozycję z pomidorami, warzywami strączkowymi i rybami, na przykład pstrągiem. Podkreśli też smak sosów, farszy i sałatek.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Za pomocą czosnku granulowanego możesz przyprawiać przede wszystkim mięsa: dziczyznę, wołowinę, jagnięcinę i wieprzowinę, przygotowywane w niemal każdy sposób. Doskonale uzupełni także smak ryb i owoców morza. Osoby preferujące dania bezmięsne mogą wykorzystać go do zrobienia aromatycznych sosów i dipów sałatkowych.

    4,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • W kuchni estragon ceniony jest przede wszystkim jako dodatek do ryb i wielu słynnych sosów, takich jak tatarski. Sprawdza się także jako dodatek do wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, drobiu i ryb. Lubi się także z daniami warzywnymi i zupami.

    3,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Aromatyczna gałka muszkatołowa to bardzo dobrze podkreśla i wydobywa smak mięsa, nie tylko tego przygotowywanego na obiad, ale także kiełbas czy pasztetów własnego wyrobu. Charakterystyczny korzenny aromat w tradycyjnym, polskim pierniku oraz w grzanym winie to także jej sprawka. ...

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Wykorzystuje się ją również do przygotowywania wielu aromatycznych ciast, w tym tradycyjnego, polskiego piernika. Według wielu przepisów gałka muszkatołowa jest "obowiązkowym gościem" także w grzanym winie.

    5,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Galangal to przyprawa istotna przede wszystkim dla kuchni z Dalekiego Wschody, przede wszystkim polecana do dań z ryb i owoców morza, a także warzyw. Znakomicie współgra z chilli, cytryną i imbirem, dlatego doskonale nadaje się do tworzenia własnych, ostrych mieszanek. W niewielkiej ilości z powodzeniem podkreśli smak kurczaka.

    3,69 zł Oczekiwanie na dostawę
    Dodaj do koszyka
    Oczekiwanie na dostawę
  • Biała gorczyca można powiedzieć że jest obowiązkowym elementem przede wszystkim wielu marynat do mięsa i przetworów. Jest także bazową przyprawą stosowaną do produkowania różnych rodzajów znanych musztard: angielskiej i łagodnej francuskiej. Zmielone lub rozgniecione nasiona mogą stać się znakomitą podstawą do stworzenia musztardy własnego wyrobu.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Czarna gorczyca to przyprawa dla każdego miłośnika ostrych i wyrazistych smaków. Jest podstawowym elementem niemal każdej znanej musztardy francuskiej: Bordeaux, Dijon, czy też Meaux. Znakomicie nadaje się także do przyprawiania marynat mięsnych oraz przetworów z warzyw, takich jak na przykład kiszone lub konserwowe ogórki.

    2,99 zł W magazynie
    W magazynie
  • Te maleńkie patyczki można dodać do grzanego wina, dzięki czemu wino uzyska charakterystyczny dla siebie aromat. Kompoty wzbogacone goździkami mają pełniejszy smak. Ta przyprawa chętnie wykorzystywana jest przez doświadczonych kucharzy do marynat dobrej jakości mięs.

    7,99 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 25 - 36 z 171 elementów