KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Nowy produkt
Szałwia jest bardzo przewrotną przyprawą – nie traci swojego smaku ani aromatu podczas długiego gotowania. Z powodzeniem możesz dodać ją do wieprzowiny, gęsi, czy kaczki. Dopiero po długim gotowaniu wydobywa swój prawdziwy aromat.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Znanych jest ponad 750 odmian szałwii, jednak w świecie kulinariów wykorzystywana jest głównie odmiana ogrodowa. Taką odmianę można znaleźć w wielu polskich ogródkach. Stanowi ona niebywałą ozdobę, ponieważ przybiera zielono fioletowe ubarwienie.
Zapach sosnowego lasu
Szałwia wrzucona do gotującej się potrawy nadaje niesamowity aromat. Przenosi on wprost do wspomnień z rodzinnej wycieczki do lasu sosnowego i pikniku na kocyku z koszem, w którym znajduje się cytrynowa lemoniada. Taka jest właśnie szałwia – przyjemnie sosnowa i delikatnie cytrynowa.
Szałwia – nie tylko jako herbata
Choć w Polsce podawana jest głównie jako herbata, tak jej zastosowanie jest znacznie szersze. Świetnie sprawdza się w tłustych potrawach, ponieważ redukuje ilość tłuszczu, a dania wydają się być znacznie lżejsze. Szałwia jest bardzo przewrotną przyprawą – nie traci swojego smaku ani aromatu podczas długiego gotowania. Z powodzeniem możesz dodać ją do wieprzowiny, gęsi, czy kaczki. Dopiero po długim gotowaniu wydobywa swój prawdziwy aromat.