KLAUZULA INFORMACYJNA o RODO
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. L. z 2016 r. Nr 119, str. 1) – dalej RODO, "CAYENNE" Monika Kędziora informuje, iż:
Aby przyrządzić spaghetti aglio olio wystarczy posiadać makaron, oliwę,...
Papryka najlepiej będzie się komponować z mięsem, rybami, gulaszami i...
Mówi się, że najlepszymi narzędziami są te, które można wykorzystać w...
Nowy produkt
Ze względu na walory smakowe morele są często wykorzystywane w kuchni. Możesz robić z nich przetwory, albo stosować słodki akcent w sałatkach i potrawach mięsnych.
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Z dalekiej Azji
Jako matecznik moreli najczęściej wskazywane są Chiny, skąd rozprzestrzeniały się one także na tereny Kirgistanu oraz Korei. W rejony Morza Śródziemnego sprowadziło ją Cesarstwo Rzymskie, a w XV wieku trafiła do Francji. Ze względu na smaczne i słodkie owoce, a także piękny wygląd w czasie kwitnienia, szybko stała się popularną rośliną uprawną także w Polsce.
Zdrowie na słodko*
Swój piękny pomarańczowy kolor morele zawdzięczają dużej ilości składnika nazywanego beta-karotenem. Jest on ważny dla naszego zdrowia, ponieważ chroni przez działaniem wolnych rodników przyspieszających proces starzenia. Dodatkowo morele ze względu na działanie zasadotwórcze polecane są osobom zmagającym się ze zbytnim zakwaszeniem organizmu. Zawierają także sporo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi: żelazo, wapń, fosfor czy błonnik.
Częsty gość w kuchni
Ze względu na walory smakowe morele są często wykorzystywane w kuchni. Możesz robić z nich przetwory, albo stosować słodki akcent w sałatkach i potrawach mięsnych.
SKŁAD: Morela suszona, może zawierać niewielką ilość SO2
WARTOŚĆ ODŻYWCZA 100g PRODUKTU: WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 241 kcal
1004 kJ, BIAŁKO 3,39 g ,WĘGLOWODANY 62,64 g,CUKIER 53,44 g,
TŁUSZCZE 0,51 g, BŁONNIK 7,3 g, SÓD 10 mg
Kraj pochodzenia: Turcja
*ogólnodostępne źródła informacji:Wikipedia